Betilthatják az USA-ban a TikTokot, ha a kínai tulajdonos nem válik meg a cégtől

TECH
2023 március 16., 05:30
Tik/tok - ketyeg az óra a ByteDance vezetésénél
photo_camera Tik/tok - ketyeg az óra a ByteDance vezetésénél Fotó: Antoine Wdo/Hans Lucas via AFP

Joe Biden kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy kikényszerítse a TikTok tulajdonosváltását - írja a Wall Street Journal-re hivatkozva a New York Times és a BBC.

A WSJ szerint az Egyesült Államok kormánya már jelezte a ByteDance kínai techvállalat felé, hogy váljon meg az applikációtól, mert arra nemzetbiztonsági kockázatként tekintenek.

A TikTok milliószámra gyűjt adatot felhasználóiról, és a gyanú szerint ezek mind könnyen hozzáférhetőek a kínai kormány számára is.

Az üzleti újság szerint a külföldi befektetéseket felügyelő bizottság (Foreign Investments in the United States - CFIUS) titokban juttatta le kérését a kínai céghez.

A Fehér Ház nem erősítette meg, hogy direkt fordultak volna a ByteDance vezetőségéhez, de a TikTok szóvivője megerősítette a kapcsolatfelvételt.

A TikTok szerint ugyanakkor a kérésben foglalt esetleges tulajdonosváltás nem érintené az applikáció által kezelt adatok sorsát, nem járna azok semmilyen korlátozásával.

A cég azt is közölte, hogy a legjobb módja a nemzetbiztonsági aggodalmak kezelésének az, ha az Egyesült Államok átlátható módon védi az amerikai felhasználók adatait. A kínai vállalat, állítása szerint, egy Project Texasnak címkézett projekt keretében tervezi minden amerikai adatállomány áthelyezését az Egyesült Államok területére.

A TikTok biometrikus és lokációs adatokat is képes begyűjteni felhasználóiról. Az amerikai kormány szerint ezek tömeges megosztása a kínai politikai vezetéssel súlyos nemzetbiztonsági kockázatot eredményezhet.

A hír egy héttel azután látott napvilágot, hogy egy új törvény lehetővé tenné az elnök számára az alkalmazás betiltását országszerte, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

A TikTok használatát, hasonló okból, korábban már betiltották az amerikai kormányzati eszközökön. Hasonló tiltásról hozott döntést az Európai Bizottság és Kanada kormánya is. (BBC / NYT)