Egy rendőrt elítéltek, kettőt felmentettek az indonéziai stadionkatasztrófa tárgyalásán

katasztrófa
2023 március 16., 09:25
Stadionkatasztrófa Malangban 2022 október 1-én
photo_camera Stadionkatasztrófa Malangban 2022 október 1-én Fotó: STR/AFP

18 hónap börtönre ítéltek egy indonéziai rendőrt, akit a bíróság szerint felelősség terhel a tavaly októberi malangi stadionkatasztrófa miatt.

A Java szigetén található Malang volt a helyszíne minden idők egyik legsúlyosabb sportkatasztrófájának. 135-en, köztük 40 gyerek haltak meg, miután pánik tört ki a Persebaya Surabaya és az Arema FC bajnoki meccsén.

A felajzott szurkolók egy jelentős része a pályára özönlött a Kandzsuruhan stadionban, ahol rendőrök könnygázt vetettek be, és végül ez váltotta ki a végzetesnek bizonyuló tömegpánikot.

Az indonéz kormány októberben független vizsgálóbizottságot állított fel a tragédia kivizsgálására.

Csütörtökön ítéltek el egy rendőrparancsnokot, aki szolgálatban volt az események idején. A bíróság szerint a kialakult helyzetben a tömegpánik veszélyét a parancsnoknak érzékelnie kellett volna. A szituáció kiszámítható volt, ő mégis rossz döntést hozott.

Az elítélt rendőr, aki a Hasdarmawan névre hallgat, korábban tagadta, hogy könnygáz bevetésére adott volna utasítást. 18 hónap börtönre ítélték, ami fele az ügyész által indítványozott 3 évnek.

A bíróság felmentette viszont a malangi rendőrfőkapitányt, mert az ő esetében nem látták bizonyítottnak, hogy könnygáz bevetésére utasított volna és ugyanezt állapították meg egy másik malangi rendőrbiztos esetében is.

A bíróság múlt héten már elítélte a mérkőzések szervezőbizottságát vezető Abdul Harist és a biztonsági felelős Suko Sutrisnót is, mindkettejüknek 18 hónapra kell börtönbe vonulniuk. A szervezőbizottság korábbi vezetőjének ügyében továbbra is nyomozás zajlik.

Az áldozatok ügyvédje azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy az áldozatok nem elégedettek az ítéletekkel, szigorúbb ítéletekre számítottak. Szerintük nem történt igazságszolgáltatás és az ítéleteket manipulálták. (IBT / AFP)