Mégsem lesznek meccsek a budapesti MVM Dome-ban

sport
2023 március 16., 12:59
A multifunkcionális kézilabda-csarnok, az MVM Dome 2022. január 19-én.
photo_camera A multifunkcionális kézilabda-csarnok, az MVM Dome, 2022. január 19-én Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Helyreigazítás: A cikk eredeti verziójában tévesen tüntettük fel az aréna építésének költségeit. A valóságban a Market Zrt. által épített, hozzávetőleg 20 ezer néző befogadására alkalmas MVM Dome fővállalkozási szerződés szerinti nettó vállalkozási díja kerekítve 78,1 milliárd forint volt.

Január óta tudni lehet, hogy Magyarország teljesen vagy részlegesen visszalép a jövő évi kézilabda-EB társrendezésétől.

Akkor a Nemzeti Sport írta meg nem hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy az eredetileg magyar-osztrák-svájci közös rendezésben eltervezett torna magyarországi helyszínein mégsem biztos, hogy lesznek meccsek.

A lapnak a kézilabda-szövetséget vezető Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető januárban megerősítette, hogy van esély a visszalépésre, mert rendkívül megnövekedtek az infrastruktúrák működtetésének költségei, miközben azzal védte meg az eredeti pályázatot, hogy annak benyújtása idején „még se háború, se szankciók, se energiaválság nem volt”.

De akkor még nem lehetett tudni, mennyire lép vissza a tornától a magyar szövetség, és hol lesz meccs, ha lesz. Most viszont nyilvánosságra hozták a torna menetrendjét, és ebből kiderül, hogy Magyarországon csak Debrecenben rendeznek mérkőzéseket.

A program szerint az első csoportküzdelmek Bázelben, Innsbruckban és Debrecenben zajlanak majd, a középdöntőknek Debrecen és Bécs ad otthont, és Bécsben lesz a döntő is.

Az új menetrendet az európai kézilabda-szövetség végrehajtó bizottságának még meg kell erősítenie március 31-i ülésén.

A dolog azért kellemetlen a kormánnyal korábban „elvi megállapodást kötő” szövetség számára, mert a fővárosi, tavalyelőtt befejezett MVM Dome-ot, úgy is mint multifunkcionális kézilabda-csarnokot, épp a kézilabda-EB egyik fő helyszínének szánták, a finálénak is ez az aréna adott volna otthont.

Ugyanitt rendezték volna az idei jégkorong-vébét is, amit szintén lefújtak hasonló indokból, és végül Finnországban rendeznek meg májusban.

Kocsis Máté szintén januárban jelezte, hogy nem indul újra a szövetség elnöki posztjáért.

(Eurosport)