Azeri olajat dolgoz fel a pozsonyi finomítójában a Mol

gazdaság
2023 március 20., 20:20

Azeri Light típusú kőolajszállítmány érkezik a Mol-csoporthoz a pozsonyi finomítóba az azerbajdzsáni ACG mezőről, amiben a Mol a harmadik legnagyobb tulajdonos (9,57 százalékkal). Az olajtársaság hétfői közleménye szerint a 90 ezer tonna kőolaj a Seavelvet tartályhajón érkezett a törökországi Ceyhan kikötőjéből a horvátországi Omisaljba, ahonnan aztán az Adria vezetéken keresztül jut el a szlovákiai Slovnaft Finomítóba.

photo_camera Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

A Mol közleménye szerint az új forrásból származó kőolaj erősíti a Mol-csoport rugalmasságát és ellenállóképességét, ami különösen fontos az orosz eredetű kőolajtermékek exportjára kivetett EU-s szankciók életbe lépése után. Ezzel képessé válik egy tulajdonában lévő mezőről kitermelt kőolajból a saját finomítójában feldolgozott kőolajtermékeket értékesíteni.

Ugyanakkor a Mol folytatja az orosz kőolajtermékek importját a Barátság kőolajvezetéken is, mivel meggyőződése, hogy Kelet-Közép-Európa üzemanyagellátásának biztonságát leginkább úgy lehet garantálni, ha alternatív ellátási útvonalak felkutatása és biztosítása mellett a hagyományos ellátási csatornák is érintetlenül maradnak.

Az azeri szállítmányt a Baku melletti Sangachal olajterminálból a szintén a Mol-csoport résztulajdonában lévő BTC-olajvezetéken keresztül szállították Ceyhanba.

Az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőn Azeri Light feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. A Slovnaft finomítójában korábban többféle a Közel-Keletről és a Kaszpi-tenger térségéből származó olajfajtát is sikeresen teszteltek, de a saját mezőről származó kőolaj finomítása egy újabb fontos mérföldkő.(MTI)