Törölniük kell a TikTokot a telefonjukról a BBC munkatársainak

TECH
2023 március 20., 18:58

Adatvédelmi és biztonsági okoból a BBC azt tanácsolja a dolgozóinak, hogy töröljék a TikTokot a munkahelyi telefonjukról. Március elején a dán közszolgálat is hasonló döntést hozott. Korábban pedig a brit kormány szintén megtiltotta, hogy kormányzati készülékekre telepítsék a kínai appot.

Az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Belgium és az Európai Bizottság is ugyanezt írta elő a tiszvidelőinek, mivel attól tartanak, hogy a TikTok anyavállalata, a pekingi ByteDance a kínai kormánynak továbbítja a felhasználók adatait. A vállalalt alkalmazottai 2022-ben például nyugati újságírók tartózkodási helyeit követték le. Miután ez kiderült, kirúgták őket.

Ugyanakkor a BBC hírszolgáltatási és marketingcélokra továbbra is használja a TikTokot. Az alkalmazottaknak ezt írták: „Ha a készülék a BBC vállalati eszköze, és üzleti okokból nincs szüksége a TikTok-ra, törölni kell.” Ha a saját tulajdonú telefonjukat munkára is hazsnálják, akkor kapcsolatba kell lépniük a BBC információbiztonsági csapatával.

Egyébként a BBC News saját TikTok-csatornájánek 1,2 millió követője van a TikTokon. Nemrég kifejezetten arra vettek fel újságírókat, hogy oda gyártsanak tartalmakat. A BBC másik fiókját pedig több mint 4 millióan követik. (BBC)