A bírói függetlenségről tart konferenciát a Kúria, és pont az történik, amire számítani lehetett

belföld
2023 március 21., 17:56

„A bírói függetlenség intézményi garanciái” című nemzetközi konferenciára, amelyen a kutatók tudományos eredményeit kívánjuk bemutatni, ezennel tisztelettel meghívom.Ez áll Varga Zs. András, a Kúria elnökének meghívójában, amit ugyan nem nekem küldött, de eljutott hozzám. A csütörtöki, egész napos program érdekesnek ígérkezik, különösen annak fényében, hogy épp ezekben a hetekben egyezkedik ismét a kormány az Európai Bizottsággal a januárban benyújtott igazságügyi reformjavaslatról, aminek a legfontosabb része pont a bírói függetlenség megerősítése. A fideszes törvényjavaslat januárban közzétett formája nem igazán győzte meg a 2011-ben felállított igazságügyi rendszer fő kritikusait, az Országos Bírói Tanácsot és a civil jogvédő szervezeteket, de a szivárgó információk alapján Brüsszelt sem nyűgözte le.

Az épp reform előtt álló igazságszolgáltatási rendszernek két olyan fő intézménye van, melyek vezetői eddig semmi érdemit sem közöltek arról, hogy mit gondolnak a kormány javaslatáról. Az egyik az igazgatásért felelős Országos Bírói Hivatal. A másik az ítélkezési csúcsszerv, a Kúria, és most pont utóbbi tart nemzetközi konferenciát a témában.

A Kúria kiemelt figyelmet fordít a bírói függetlenség és az igazságszolgáltatás függetlensége elemeinek, tradícióinak, illetve kihívásainak feltárására, ezért 2022. áprilisában önálló kutatást indított ebben a tárgykörben.Ez a mondat is a meghívóban szerepel, és bár nyáron a Kúria már közzétette pár, a kutatásról szóló, nem túl informatív előadás felvételét, az írott anyagot mindeddig nem publikálták. Jó alkalomnak tűnt tehát a konferencia, hogy végre megismerjem a Kúria kutatásának eredményét, arról nem is beszélve, ha meg lehet tudni valamit arról, hogy mit szól Varga Zs. András a kormány reformtervéhez.

Azt azonban igazságtalan lenne állítani, hogy Varga Zs. András egyáltalán semmit sem mondott eddig. Március elején budapesti nagyköveteket fogadott villásreggelin, és egyebek között arról beszélt nekik, hogy

  • a magyar igazságszolgáltatási rendszertől idegen az Országos Bírói Tanácshoz hasonló (önigazgató testületi) modell,
  • ez a modell nem működőképes,
  • nem véletlen, hogy a magyarhoz hasonló rendszerekben is folyamatosan változtatják őket,
  • az OBT-ben "nagy számban vannak járásbíróságokról érkező tagok, akik a legfelsőbb bírósági szintű szakmai tapasztalat hiánya ellenére beleszólnak a Kúria igazgatási ügyeibe, ami Európában is példa nélküli".

Szokatlan, ha egy közjogi méltóság viszonylag nyíltan bírálja a magyar alkotmányos berendezkedést. Sajátos az is, hogy az Alkotmánybíróságról rendesbírósági tapasztalat nélkül a Kúria élére ejtőernyőztetett Varga Zs. András a tapasztalat hiányát rója fel alsóbb bíróságokon dolgozó kollégáinak. De a legérdekesebb, hogy milyen jól rímel a járásbírózás a korrupciós vádak miatt bíróság előtt álló Schadl György pár héttel a nagyköveti villásreggeli előtt nyilvánosságra került megjegyzésére, melyben a Végrehajtó Kar elnöke kifogásolta, hogy egy „járásbírósági fikabíró” akadályozza a célja elérésében.

A tapasztalat nélkül vagy a bírói és a bírósági vezetői pályázatokat így-úgy megkerülve kinevezett bírókkal pont az a gond, hogy a kinevezőjük iránti lojalitásuk kikezdheti az ítélkezési függetlenségüket. Épp ezért számít a bírói kinevezés és a bírói előmenetel teljesítményalapú, átlátható rendszerének kialakítása a visszatartott EU-támogatásokhoz vezető út legfontosabb szupermérföldkövének: ez a bírói függetlenség egyik legerősebb garanciája.

photo_camera A Kúria díszterme: sajnos nem elég nagy Fotó: Kúria

A bíróságok függetlenségéről szóló nemzetközi konferenciát a Kúria nem verte nagydobra: nem csak az MTI eseménynaptárában nem szerepel, de még a Kúria honlapján sincs linkelve. És nem csak a sajtót nem hívták meg: megkérdeztem, és nem kapott meghívót sem a bírói függetlenség jogi garanciáinak talán legfontosabb intézményi őre, az Országos Bírói Tanács, sem a Magyar Bírói Egyesület.

Pedig a konferencia érdekesnek tűnik, legalábbis a hozzám hasonló perverz figurák számára, akik hajlandók sok órát végigülni, hátha kisül valami érdekes abból, hogy

  • Varga Judit igazságügyi miniszter és Varga Zs. András nyitják meg,
  • előad egy kollégiumvezető bíró a lengyel Legfelsőbb Bíróságról (a bírói függetlenség csorbítása miatt a lengyel kormányt is izzasztja az EU),
  • a délutáni szekcióban szó lesz a bírói függetlenség uniós jogi kérdéseiről,
  • és előadást tart Hajas Barnabás, aki egyenesen az igazságügyi államtitkári székből érkezett – szintén bírói tapasztalat nélkül – a Kúriára.

A rendezvényre több civil hátterű szakmai érdeklődő is jelentkezett, akiket azzal hajtottak el, hogy "a konferencia létszámkerete már korábban betelt". Úgy tűnik tehát, hogy a Kúria bírói függetlenségről szóló konferenciáján épp a bírók választott szervezeteit és a függetlenségükért kiálló civileket nem látják szívesen. És a sajtót: a 444-nek nem a Kúria dísztermének méretére, esetleg a kikészített székek vagy kávéscsészék számára hivatkoztak, hanem azt válaszolták, hogy "a konferencia nem sajtónyilvános", de majd feltöltik az előadásokat a YouTube-ra.