A kormány megbontja a Matolcsyval mindenben együtt szavazó Monetáris Tanács felállását

gazdaság
2023 március 21., 16:37

Hamarosan kinevezik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának új tagjait. Napokon belül lejár ugyanis a távozó Parragh Bianka (az Iparkamara elnökének Matolcsy-rajongó felesége), majd április 6-án Kocziszky György mandátuma, helyükre új tagnak a kormány Búza Évát és Kovács Zoltánt szánja - értesült a Bloomberg egy, a kinevezésekre rálátó forrástól.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és felesége, Parragh Bianka érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2018-ban.
photo_camera Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és felesége, Parragh Bianka érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2018-ban. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Búza Éva az állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, Kovács Zoltán pedig évekkel ezelőtt a Magyar Posta igazgatóságának tagja volt.

A jegybankot vezető Matolcsy György az utóbbi időben gyakran kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, legutóbb, március 8-án például azt mondta, felzárkózási válságba került az ország. A Bloomberg szerint ennek is köze lehet ahhoz, hogy a két korábbi tag mandátumát nem hosszabbítják meg. A Monetáris Tanács ráadásul közel hét éve mindig egyhangú döntéseket hoz, ellenszavazat nélkül.

A Portfolio megjegyzi, hogy a jövő keddi kamatdöntést valószínűleg csökkentett létszámmal hozza meg a tanács, mivel nem valószínű, hogy a parlament gazdasági bizottsága addig meghallgatná az új jelölteket, az Országgyűlés pedig jóvá is hagyná a kinevezésüket ilyen rövid idő alatt.