Amerika nézi, ahogy Kína kibékíti Iránt Szaúd-Arábiával

külföld
2023 március 21., 19:54
  • Március 10-én Irán és Szaúd-Arábia helyreállította diplomáciai kapcsolatait.
  • A megállapodás nem nyugati, hanem kínai közvetítéssel jött létre.
  • Abban mindenki egyetért, hogy a két közel-keleti nagyhatalom közeledése alapvetően jó hír. De abban nem, hogy kinek mennyire.

2016 és 2023 között Irán és Szaúd-Arábia, a Közel-Kelet és a muszlim világ két meghatározó nagyhatalma hivatalos csatornákon keresztül nem állt szóba egymással. 2015 végén ugyanis a szunniták által vezetett Szaúd-Arábiában kivégeztek 47 terrorizmussal vádolt embert, köztük az iszlám másik nagy szárnyához tartozó síita vallás vezetőt is. Iránban, ahol a síiták vannak többségben, azonnal tömegtüntetések kezdődtek, a demonstrálók szaúdi érdekeltségeket fenyegettek, amire válaszul a szaúdiak megszakították a két ország közti diplomáciai kapcsolatokat.

Szaúd Arábia (balra) és Irán (jobbra) tárgyalói Pekingben
photo_camera Szaúd Arábia (balra) és Irán (jobbra) tárgyalói Pekingben Fotó: LUO XIAOGUANG/Xinhua via AFP

Hét évet kellett várni a kapcsolatok újraélesztésére. Pekingi tárgyalások után, a kínai külügyminiszter két oldalán állva, a két ország képviselői március 10-én jelentették be, hogy hivatalosan is szóba állnak egymással. A rijádi királyi család és a teheráni ajatollahok közötti megállapodás részletei nem nyilvánosak, de ez apróságnak tűnt az igazán nagy durranásnak tűnő hírhez képest: Kína már a Közel-Keleten is fontos szerepet vállal.

Barátból ellenség, majd barát

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.