A Nyugat destabilizálná, denuklearizálná és demilitarizálná Oroszországot Medvegyev szerint

háború
2023 március 23., 10:04

„A Nyugat arra törekszik, hogy destabilizálja a politikai helyzetet Oroszországban és szétszakítsa az országot” – mondta Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint.

Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján.
photo_camera Dmitrij Medvegyev a Kreml vöröstéglás fala előtt 2022. május 9.én, a Szovjetunió a náci Németország felett aratott győzelmének emléknapján. Fotó: Jekatyerina Stukina/Sputnik via AFP

A sajtótájékoztatón Medvegyev arról beszélt, hogy a Nyugat vágya nagyon egyszerű: „destabilizálni a politikai helyzetet, Oroszországot több részre osztani, minden résszel megállapodásokat kötni, mindegyiküket denuklearizálni és demilitarizálni, majd felajánlani nekik a katonai szolgálatait” – mondta.

„A nyugati országok nem akarnak velünk egyenrangú partnerséget, mert nincs rá szükségük” – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik a Nyugat Kínához való hozzáállására is.

Egyetemistaként Medvegyev hitte, hogy Oroszországnak normális kapcsolata lesz a Nyugattal, mert nem ellenségek, és nincsenek ideológiai nézeteltérések sem, hiszen már nem vallanak kemény kommunista eszméket, „piacgazdaság, demokratikus választások és minden ilyesmi van”. Később azonban rájött, hogy a Nyugattal való partnerség csak illúzióval határos elképzelés, mondta a volt elnök.