Párizsban repülőtéri terminált blokkolnak a munkavállalók, az egész országban folytatódnak a nyugdíjreform elleni tüntetések

külföld
2023 március 23., 12:57

A nyugdíjkorhatár emelése elleni országos tiltakozási nap részeként munkavállalók blokkolják a hozzáférést a párizsi Charles de Gaulle reptér egyik termináljához, írja a Guardian. Az Aéroports de Paris szerint a spontán tüntetés nem befolyásolja a repülőjáratok menetrendjét.

A tiltakozások miatt Franciaországban csütörtökön zavarok léptek fel a vonatközlekedésben, iskolák zártak be, a szemét felhalmozódott az utcákon, a tüntetők utakat és autópályákat zártak le, néhány helyen az áramellátás is megszakadt. A különböző szakszervezetek többek között ezekkel próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy vonja vissza a törvényt, ami 62-ről 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt az országban.

Zajlanak olyan tüntetések is, amelyek olajtározókat céloztak meg, az észak-nyugati Dunkirk városában egy cseppfolyósított földgáztározót blokkolnak a tüntetők.

A nyugdíjkorhatár megemelése elleni tüntetés Párizsban.
photo_camera A nyugdíjkorhatár megemelése elleni tüntetés Párizsban. Fotó: AMAURY CORNU/Hans Lucas via AFP

Emmanuel Macron francia elnök kormánya múlt héten nyomta át szavazásra bocsátás nélkül a parlament alsóházán a rendkívül megosztó intézkedést, aminek tervezete ellen már január óta tüntetnek nagy erőkkel a szakszervezetek és a tömegek. A törvény az elnök tervei szerint év végén lépne életbe. Elfogadásának estéjén a párizsi rendőrség megtiltotta a város meghatározó terein a gyülekezést.

„A legjobb reakció, amit adni tudunk az elnöknek. az az, hogy milliók sztrájkolnak és töltik meg az utcákat” - nyilatkozta Philippe Martinez, a szakszervezeteket összefogó egyik konföderáció vezetője.

Macron mindent feltett a nyugdíjkorhatár kitolására, írta helyzetelemzésében Magyari Péter kollégánk.