Beismerte, hogy nem kezelte jól a visszaéléseket, lemondott az osnabrücki püspök

egyház
2023 március 25., 17:18

Ferenc pápa elfogadta az osnabrücki püspök lemondását, akit korábban a szexuális visszaélések kezelésével kapcsolatban bíráltak. Franz-Josef Bode elismerte, hogy hibázott.

Franz-Josef Bode
photo_camera Franz-Josef Bode Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance via AFP

A püspököt azzal vádolták, hogy túlságosan megértő volt az egyházon belüli szexuális visszaélések elkövetőivel. „Tudomásul veszem a személyes felelősségemet, személyes hibáimat, és ismét, ma is mindenki bocsánatát kérem” - mondta Bode. „Kívánom, hogy lemondásom felszabadító hatást váltson ki mindezek fényében.” Az egyházmegye szóvivője elmondta, Bode már jóval korábban benyújtotta a lemondást, de mostanáig kellett várni, hogy a pápa rábólintson.

A püspök többek között az Osnabrücki Egyetem kiskorúakról és kiszolgáltatott felnőttekről készült tanulmányának köszönheti a felháborodást. A jelentés - mely a huszadik századtól kezdve a kétezres évek elejéig bezárólag vizsgált eseteket - megállapította, hogy az Alsó-Szászország tartomány és Bréma városállam egyes részeit magába foglaló egyházmegye bürokratikusan, és sokszor közönyösen kezelte a szexuális visszaéléseket. A jelentés szerint a gyülekezetükre veszélyt jelentő papokat a hivatalban hagyták, vagy egyszerűen áthelyezték őket.

Bár a tanulmány beismeri, hogy miután Bode 1995-ben átvette az egyházmegye irányítását, javult a helyzet, az áldozatok mégis feljelentést tettek, mondván a püspök továbbra is az elkövető-orientált módon közelíti meg az ügyeket. (DW)