Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszország területére

háború
2023 március 25., 19:04

"Nincs ebben semmi szokatlan: először is, az Egyesült Államok évtizedek óta csinálja ezt. Régóta helyeznek el taktikai nukleáris fegyvereket szövetségesei területén" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután bejelentette, Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszország területére - elmondása szerint az ötletet Alekszandr Lukasenka belarusz elnök már többször is felvetette. Az orosz elnök kiemelte, az intézkedéssel semmilyen nemzetközi kötelezettséget nem szegnek meg.

Lukasenka és Putyin 2023 február 17-én Moszkvában
photo_camera Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/AFP

Az orosz elnök nem pontosított, mikor vinnék át a fegyvereket, de a tervek szerint július elejére végeznének a raktárak megépítésével. Azt is hozzátette, hogy Moszkva nem ruházná át a fegyverek fölötti irányítást a minszki vezetésre.

A kilencvenes évek óta az első eset, hogy az oroszok nukleáris fegyvereket telepítenek az országon kívül.

A taktikai nukleáris fegyverekről a Qubit írt korábban részletesebben.

Oroszország Putyin elmondása szerint tíz darab taktikai nukleáris fegyver szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Fehéroroszországban, valamint számos Iskander taktikai rakétarendszert is leszállítottak korábban, amelyek képesek nukleáris fegyverek indítására.

Dimitrij Medvegyev egykori orosz elnök pont nemrégiben emlegetett atomfegyvereket, hogy elriassza az ukrán hadsereget a Krímbe való bevonulástól - ahonnan egyébként az ukrán hírszerzés szerint lassan evakuálják az orosz lakosságot. (Reuters)