„Nekem ezt a szögesdrótot a harapófogóval úgy kellett kiszedni, hogy közben a mén engem agyon akart rúgni. Ezt érzem én a fiataloknál”

KULTÚRA
2023 március 28., 07:55

A tavaszias csütörtök esti Kosztolányi Dezső tértől nem messze, a Mi Hazánk Mozgalom Bartók Béla úti földszinti irodájában érkezésemre már fogytán volt a friss levegő. Az előadó méretéhez képest kisebb tömeg zsúfolódott össze, hogy meghallgassák Kassai Lajos Hagyomány és modernitás című előadását, Novák Előd - még - országgyűlési képviselő moderálásával. Két hölgy végül helyet szorított maguk közt, így elcsíphettem, ahogy épp a jövőheti bayer zsoltos programról egyeztettek, alátámasztva az Idea intézet kutatásának eredményét, miszerint a Fidesz és a Mi Hazánk szavazótábora közt bőven van átjárás.

Kassai a modern kori lovasíjászat megteremtője, "legendás íjkészítő". Bár a versenyszerű lovasíjászattól már visszavonult, igyekszik azt világszerte ismertté és elismertté tenni - sikerrel, mivel a lovasíjászat Amerikától kezdve egészen a Távol-Keletig több országban is megvetette már a lábát. Az estre Kassai éppen szaúd-arábiai útjáról tért vissza, ahol az épülő pályát nézte meg.

Kassai gyakran vesz részt közéleti vitákban, és hisz az oldalak közötti párbeszédben, elképzeléseit pedig általában a legszédületesebb lovas hasonlatokkal teszi közérthetővé. Az egyik kedvenc hasonlatom a mihazánkos Fekete István Szabadegyetemen tartott előadásáról az volt, amikor Kassait egy kétségbeesett öregúr a fiatalokról kérdezte. Konkrétabban:

"Mi lenne a megoldás a mai fiatalok körében a nemzet és a hazaszeretet... ha megkérdezed a fiatalokat, mintha hideg vízzel öntenéd le őket."

A rugdalódzó csődör lábába csontig fúródott drótkerítés esete

Kassai messziről kezdett: "Én mindig 2-3 év közötti fiatal csikókat vásárolok. (...) Lehetőleg olyan lovakat legelőről, amelyet emberi kéz még nem érintett. Mert azt tudniuk kell, hogy száz lóból van egy hülye. És száz lovasból van egy normális." Kassai vásárlási szokásait azzal indokolta, hogy az érintetlen, harcias fiatal ménekkel ő maga tudja felvenni a kapcsolatot. "Mikor egy mén odajön, azt tényleg nem lehet megérinteni. (...) Agyon akarja rúgni az embert. Ő keresi a hierarchiában a helyét, és elindul egy elképesztő küzdelem." Ezek a vérre menő küzdelmek addig tartanak, amíg a ló meg nem találja a helyét.

photo_camera Forrás: BoJack Horseman c. sorozat

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.