Egy brit védelmi jelentés szerint Oroszország kémszervezetei már 2021 júniusában elkezdték előkészíteni Ukrajna megszállását

háború
2023 március 29., 15:48

Az orosz kémszervezetek már 2021 júniusában elkezdték előkészíteni az ukrajnai megszállást, az FSZB mintegy 800 ukrán tisztviselőt vett rá vagy kényszerített együttműködésre, és nagyobb sikereket értek el Ukrajnában, mint egyébként az orosz hadsereg a háborúban - derül ki egy vezető brit védelmi agytröszt, a Royal United Services Institute (RUSI) friss jelentéséből.

A jelentést többek közt elfogott dokumentumok, ukrán tisztviselők beszámolói, lehallgatott kommunikáció és helyi kutatás alapján állították össze, a célja pedig figyelmeztetni a nyugati kormányokat arra, hogy az orosz titkos műveletek milyen mértékben képesek felforgatni egy célországot.

A jelentés szerint az FSZB gyorsan lefedte Ukrajna megszállt területeit. Ehhez ideiglenes operatív csoportokat alakítottak a különböző célvárosokban, például Melitopolban.

Az orosz erők előrenyomulásával az FSZB tisztjei lefoglalták az ukrán kormány iratait a helyi központokból, letöltötték a számítógépek merevlemezeit, melyek alapján azonosították és listázták az államnak dolgozó személyeket és hogy hol élnek. Náluk aztán az FSZB-ügynökök házkutatást tartottak, letartóztattak őket és pincékben kínozták meg és hallgatták ki őket. A jelentés vezető szerzője, Jack Watling szerint a kínzás célja a megfélemlítés volt, hogy ezzel eltántorítsák a lakosságot a megszállással szembeni ellenállástól.

Frissen sorozott orosz katonák 2021. december 3-án a szevasztopoli pályaudvaron a 2014-ben illegálisan Oroszországhoz csatolt Krímben.
photo_camera Frissen sorozott orosz katonák 2021. december 3-án a szevasztopoli pályaudvaron a 2014-ben illegálisan Oroszországhoz csatolt Krímben. Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY/Sputnik via AFP

„Nyilvánvaló, hogy az orosz különleges szolgálatoknak sikerült egy nagy ügynökhálózatot toborozniuk Ukrajnában az invázió előtt, a támogató apparátus nagy része az invázió után is életképes maradt, és folyamatos információáramlást biztosít az orosz erők számára” - írta Watling, aki ezzel többek közt a német kémkedési botrányra is utalt.

Emellett elektronikus hadviselési egységeket is bevetettek annak érdekében, hogy elvágják Ukrajna megszállt részeit a külvilágtól, és könnyebben orosz ellenőrzés alá lehessen vonni őket. Ezért megszüntették az ukrán televízióhoz, rádióhoz és internethez való hozzáférést.

Ugyanakkor nem minden téren voltak ilyen sikeresek az orosz kémszervezetek. A megszállás előtt Vlagyimir Putyin elnöknek készített értékelésükben azt írták, hogy az orosz erőket tárt karokkal fogadják majd, és a kijevi kormány gyorsan összeomlik. Watling szerint ennek az az oka, hogy az orosz szolgálatok a sikereiket illetően többnyire túloznak, a gyengeségeiket vagy kudarcaikat viszont elhallgatják a feletteseik elől. (BBC)