Kényszerszabadságra küldik a Lada dolgozóit, annyira nincsen megrendelés

gazdaság
2023 március 30., 16:47

Az egyre kevesebb megrendelés miatt kénytelen kényszerszabadságra küldeni dolgozóit a Ladákat gyártó orosz Avtozav autógyár.

A vállalat bejelentése szerint július végén három hétre mindenképpen le kellett volna állítaniuk a gyártósoraikat, így a munkásokat is szabadságra küldték volna. Ezt a kényszerpihenőt most két hónappal előrehozták, május 29-től június 19-ig tart majd.

Lada márkájú autók egy moszkvai kiállításon
photo_camera Lada márkájú autók egy moszkvai kiállításon Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Az Avtovaz tulajdonosa eredetileg a francia Renault volt, azonban a háború elindítása után államosította Oroszország. Miután a nyugati márkák kivonultak az országból, az Avtovaz piacvezetővé vált a belföldi piacon.

A nyugati szankciók azonban az orosz autóipart sújtották az egyik legkeményebben. A vállalatnak így hónapokra le kellett állítania a termelést, mert problémáik adódtak gyártáshoz szükséges tartozékokkal, melyeket nem tudtak pótolni.

A cég azonnal spórolásba kezdett, így izsevszki telephelyén leépítésekbe fogott. Az önként távozóknak csupán maximum 183 ezer rubeles (825 ezer forintos) végkielégítést ajánlott fel a vállalat. Július végén az izsevszki dolgozók nyílt levelet írtak Vlagyimir Putyinnak, melyben a munkahelyük megvédésére kérték az elnököt.

A 2022-es évben végül 46 százalékkal estek vissza a Ladák eladásai.

(via Spiegel)