Svéd külügyminiszter: Magyarország miatt már nem valószínű a júliusi NATO-tagság

külföld
2023 március 30., 18:43

„A Magyarországról érkező jelzések után Svédország már "kevésbé biztos" abban, hogy júliusig a NATO tagja lehet” - közölte a svéd külügyminiszter csütörtökön. A Reuters beszámolója emlékeztet: Tobias Billström a múlt héten még biztosnak mondta, hogy hazája már az észak-atlanti szövetség tagja lesz júliusra, a NATO következő csúcstalálkozójára, amelyet Vilniusban tartanak.

„Figyelembe vettem az utóbbi napokban elhangzottakat, különösen Magyarország oldaláról. (...) Úgy vélem, a mostani szövegkörnyezetbe már jobban illik a reménykedő szó”

- mondta.

Orbán Viktor a Fidesz frakció február végén Balatonfüreden tartott kihelyezett ülésén arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a finn és svéd csatlakozást. A hivatalos fideszes kommunikáció szerint ebből "komoly vita" alakult ki a képviselők között, a kormánypárt pedig azóta is azt játssza, hogy csak duzzogva hajlandó elfogadni a miniszterelnök kérését, mert svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, kormányáról és a magyar demokrácia helyzetéről.

A Fidesz delegációja azóta járt Finnországban és Svédországban is, hogy helyi képviselőkkel tárgyaljanak, az ő beszámolóik alapján viszont a magyar politikusok nem kötik semmilyen elváráshoz a csatlakozás megszavazását. A két ország ügyét különválasztották, a magyar Országgyűlés Finnország csatlakozását hétfőn megszavazta.

Hogy a svéd csatlakozásról való szavazás mikor kerülhet napirendre, egyelőre még nem árulták el a kormány és a Fidesz politikusai, Gulyás Gergely annyit árult el erről, hogy a tavaszi ülésszakban erre is sor kerülhet. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mindenesetre a napokban a Twitteren kezdte listázni azokat a svéd politikusokat, akik valaha csúnyát mondtak a magyar kormányról.