Megint visszadobták a debreceni akkugyárról szóló népszavazás kérdéseket

népszavazás
2023 március 31., 15:40

Ezúttal a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö), és egy magánszemély helyi népszavazásai kérdéseit dobta vissza Debrecen helyi választási bizottsága, írja a debreciner. Korábban a Mi Hazánk, a Momentum és egy magánszemély próbált népszavazást indítani a Debrecenbe tervezett kínai CATL akkumulátorgyárról, de náluk is az egyértelműséget hiányolták.

photo_camera Decemberi tüntetés Debrecenben az akkugyár ellen. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Miakö három témában kérdezte volna a debrecenieket:

  • „Egyetért-e ön azzal, hogy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem csak lakott területtől 15 kilométerre létesülhessen Debrecen közigazgatási területén?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy ne épüljön meg a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) cég és leányvállalatainak gyára Debrecenben?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén ne lehessen veszélyes anyagokat használó akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenységet végző üzemet létesíteni?”

Bíró Zoltán magánszemély csak egy kérdéssel érkezett:

  • „Akarja-e ön, hogy Debrecen közigazgatási területén akkumulátorgyártó üzemet létesítsenek?”

Kovács Tibor József, a HVB elnöke a kérdéseknél az egyértelműséget hiányolta, valamint megjegyezte, az esetleges sikeres népszavazások alaptörvény-módosítással járnának, ami nem megengedett.

Bíró Zoltán esetében a HVB elnöke figyelmeztetett, hogy az akkumulátorgyár létesítése építési tevékenységet is magába foglal, az márpedig a kormányhivatalhatáskörébe tartozik, és egy eredményes népszavazás esetén Debrecen közgyűlése nem dönthetne hatáskörtúllépés nélkül. Ezek tekintetében javasolta a kérdések megtagadását, amit a bizottság egyhangúlag el is fogadott.

A Miakö népszavazása esetében szintén hiányolták például a „lakott terület” fogalmának egyértelműségét, de bajuk volt a „veszélyes anyag” és a „felső küszöbértékűnek” meghatározásával.