Az ukrán külügyminiszter elutazott a NATO–Ukrajna Bizottság ülésére, amelyet a magyar tiltakozás ellenére tartanak meg

külföld
2023 április 03., 09:31

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elutazott a NATO–Ukrajna Bizottság április 3-4-én esedékes brüsszeli ülésére – erősítette meg közleményében az ukrán diplomáciai vezetés sajtószolgálata. A dokumentum szerint ez lesz az első ilyen külügyminiszteri szintű tanácskozás 2017 óta, amelyen Kuleba fontos megbeszéléseket folytathat a júliusi vilniusi NATO-tanácsozás előkészítésével kapcsolatban.

Az ukrán külügy szerint Brüsszelben szó lesz a fegyver- és lőszerszállításokról, az Oroszország elleni szankciókról, az Ukrajnának juttatandó segélyekről és az orosz háborús bűnök miatt létrehozandó különleges bíróságról. A miniszter találkozik többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Josep Borrell uniós külügyi biztossal, de korábban szó volt arról is, hogy a belga fővárosba érkezik Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akivel szintén konzultálhat.

photo_camera Dmitro Kuleba Fotó: VANESSA CARVALHO/Brazil Photo Press via AFP

A közlemény nem tér ki arra, hogy a NATO–Ukrajna Bizottság üléseit az elmúlt hat évben Magyarország blokkolta a kárpátaljai magyar közösség jogfosztásához vezető új ukrán jogszabályok miatt, és arra sem, hogy a mostani tanácskozásra is a magyar tiltakozások ellenére kerül sor. (via Korrespondent.net)