Átnevelő központokat létesítenek az oroszok az ukránok szerint Zaporizzsja térségben

háború
2023 április 04., 04:41
Zaporizzsjai tájkép csata közben, nem messze a Dnyeper folyótól
photo_camera Zaporizzsjai tájkép csata közben, nem messze a Dnyeper folyótól Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

„Integrációs központokat” létesít az orosz föderáció Zaporizzsja térség oroszok felügyelte részein, hogy segítsék az ukránokat részévé válni az orosz szociokulturális térnek - jelentette be Jevgenyij Barinov, Oroszország „etnikai kérdésekben” illetékes szövetségi ügynökségének vezetője.

A bejelentés szerint – amiről az ukrán kormány egyik védelmi szerve, a Nemzeti Ellenállási Központ számolt be – oktatási és humanitárius programokat és képzéseket is folytatnak majd az oroszok a térségben.

Az átnevelő központok célja az orosz identitás erősítése az ukrán lakosság körében. Az ukrán Pravda ezt plasztikusan úgy fogalmazta meg, hogy ezekben a központokban „ukránmentesítés” zajlik majd.

„A zaporizzsjai térségben begyűjtött információk elemzése egy céltudatos kampány bevetését jelzi, aminek célja az orosz identitás ráerőltetése a helyi lakosságra, és az Orosz Föderáció szociokulturális terébe való integráció kikényszerítése" - jelentette az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ.

Nem ez az első hír arról, hogy Oroszország az ukrán lakosság átnevelését célzó táborokat hoz létre. A Yale Humanitarian Research Lab már februárban közzétett egy jelentést, amiben az állt, hogy legalább 6000 ukrán gyermeket kényszerítettek orosz táborokba „oroszbarát, hazafias és katonai jellegű oktatás” céljából.

Zaporizzsja térsége volt a január végi orosz offenzíva egyik kiemelt helyszíne: a város még ukrán ellenőrzés alatt áll, de a térségben az oroszok többségben vannak. A dél-ukrajnai terület egy jelentős részét már tavaly elfoglalták a megszálló csapatok. A várost azóta is bombázzák, március végén két kilencemeletes lakóépületet romboltak porig, légitámadások érték a helyi atomerőművet is. (IBT)