Szijjártó szerint sérti a NATO egységét, hogy az ukrán külügyminisztert is meghívták a brüsszeli ülésére

háború
2023 április 04., 15:45

Szijjártó Péter szerint sérti a NATO egységének elvét, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert is meghívták a szövetség külügyminiszteri tanácsülésére Brüsszelbe. Kuleba ma fegyver- és lőszerszállításokról, az Oroszország elleni szankciókról, az Ukrajnának juttatandó segélyekről és az orosz háborús bűnök miatt létrehozandó különleges bíróságról tárgyalhat.

A magyar külügyminiszter egy Facebook-bejegyzésben azt írta, Magyarország csak akkor támogatja Ukrajna csatlakozási törekvéseit, ha visszaadják a kárpátaljai magyarok kisebbség jogait, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek - hogy ezalatt pontosan mire gondol, nem részletezte. Ettől függetlenül részt vesz az ülésen.

link Forrás

A NATO–Ukrajna Bizottság üléseit az elmúlt hat évben Magyarország blokkolta, és a mostani tanácskozásra is a magyar tiltakozások ellenére kerül sor. Kuleba brüsszeli tartózkodása alatt találkozik többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Josep Borrell uniós külügyi biztossal, de korábban szó volt arról is, hogy a belga fővárosba érkezik Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akivel szintén konzultálhat.

(via MTI)