Terrorizmussal vádolják a nőt, aki az orosz rendőrök szerint felrobbantotta az orosz katonai bloggert

háború
2023 április 04., 15:14

Az orosz katonai blogger, Vladlen Tatarszkij felrobbantásával gyanúsított Darja Trepovát egy szervezett csoport által végrehajtott, szándékos halált okozó terrorcselekménnyel és robbanószerkezet illegális birtoklásával vádolják - közölték az orosz hatóságok. Kedden egy moszkvai bíróságra szállították Szentpétervárról, ahol a robbantás történt. Az ügyészek valószínűleg előzetes letartóztatást kérnek rá.

Darja Trepova
photo_camera A robbantással vádolt Darja Trepova Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Tatarszkij vasárnap halt meg egy robbanásban egy kávézóban, ahol előadást tartott volna. Az orosz hatóságok által közreadott videón Trepova beismerte, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot, amiben a gyanú szerint - a további harminc embert megsebesítő - bombát rejtettek el. A bombáról viszont nem beszél, és Trepova férje szerint a felesége nem is tudott arról, hogy a szoborban bomba van.

Az orosz nyomozóhatóság azt állítja, bizonyítékuk van arról, hogy a támadást az ukrán különleges erők hajtották végre a 2021 óta börtönben lévő Alekszej Navalnij antikorrupciós alapítványának segítségével. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint azonban a robbantás „orosz belpolitikai harc”. (BBC)