„Valami bugris vidéki tuskónak állítanak be”

belföld
2023 április 04., 04:10
  • A Mi Hazánk stabilan a 3-4. legnépszerűbb párt, a kutatások szerint egyre több tavalyi Fidesz-szavazó választaná őket.
  • A pártelnök Toroczkai Lászlótól szokatlanul harcias március 15-i beszéde apropóján kértünk interjút, ami aztán meglepő irányokba kanyarodott, újabb és újabb kérdéseket vetve fel, így némileg eltértünk az eredetileg tervezett témáktól.
  • Kiderült, hogy Budapestet a Fidesz liberálisaitól, Dopemantől és Schmidt Máriától is meg kéne szabadítani. És a DK-soktól, akik nem fogadják a köszönését.
  • Reggelente a 24.hu-val, a Telexszel és a 444-gyel indít, meg a pártközeli sajtóval. Toroczkai közmédiát nem fogyaszt.
  • Megkérdeztük, miért bánik kesztyűs kézzel Orbánnal és imponál-e neki a hatalmi gépezete, ami sorra nyeri a választásokat. Meg azt is, hogy kinek drukkol a háborúban.
  • A Mi Hazánk (és a DK) március 15-i ünnepségén készített videónkat itt nézheti meg.

Március 15-én, a párt megemlékezésén a Pilvax közben azt mondta, hogy „vissza kell venni a magyarok fővárosát, Budapestet az életképtelen, magyartalan belpesti romkocsma-töltelékektől”. Kikre gondolt, és hogyan zajlana ez a visszavétel?

Például Karácsony Gergelyre. A romkocsmatöltelék az nyilván egyfajta szimbolikus vagy metaforikus jelzés volt erre a fajta liberális értelmiségi körre. De nem kell ehhez feltétlenül romkocsmába járni, meg én is voltam már romkocsmában, de attól még nem lettem liberális. Azokra a liberálisokra gondoltam, akik uralják Budapest kulturális, szellemi és politikai életét. Mindig fontos, hogy a gazdaságirányítás, a kulturális irányítás, a média kinek a kezében van. Ezen a téren Budapestet a Tarlós-érában is megtartotta ugyanaz a fajta liberális értelmiség.

Kikre gondol, amikor a liberális uralomra céloz?

Azokra a liberálisokra, akik testet öltenek a balliberális tábor szereplőiben. A Momentumra gondolok, hogy konkrétan egy pártra is utaljak. Őket tipikusan annak a belpesti értelmiségnek tartom, akik nem látják Magyarország vagy akár Budapest más pontjait.

Hogyan lehetetleníti el a Momentum az életképes magyar szavazók életét?

Egyrészt a politikai hatalom a kezükben van, másrészt pedig a médián, a kultúrán keresztül folyamatosan ezt közvetítik. Csak meg kell nézni a kiállításokat, amik Budapesten vannak.

Milyen momentumos kiállításokra gondol?

Hát amikor ugye Geszti Péter csodálatos munkásságát megtapasztalhatják Budapesten, vagy amikor a színházi világból azokat, akikkel mi szimpatizálunk, hamarosan kiszorítják.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

13 éve jobboldali kormánya van az országnak, ami leuralta az egyetemeket, a múzeumokat, a tudományos és kulturális intézményeket, a filmet, a médiát. Ön mégis a főváros jelenlegi vezetését meg a Momentumot kárhoztatja pár pesti előadásért meg kiállításért. Nem aránytalan ez?

Most ugye a kultúráról meg a kiállításokról beszélünk, de nem csak erre utaltam. Ha az ember Budapestre repülővel érkezik, olyan utakon jön be a magyarok fővárosába, ami a világ legtöbb országában mélyen szégyellnivaló lenne. Ezekért a közállapotokért a jelenlegi főpolgármester is felelős. A főpolgármester rendelkezésére álló forrásokból a budapesti útviszonyokon biztosan lehetett volna javítani.

Karácsony előtt két cikluson át a jobboldal, a Fidesz vezette Budapestet. Tarlós alatt jobb volt?

Előtte Demszky még sokkal tovább regnált. És nem feltétlenül gondolom, hogy Tarlósnak sikerült ezt az uralmat megszüntetni. A Fideszt pedig nem tartjuk egyértelműen nemzetinek vagy jobboldalinak. A Fidesz liberális pártként indult, és főleg a fővárosi Fidesznél a mai napig megvan a liberális szárny.

Kiket tart ilyen liberális fideszesnek?

Olyan komoly nevekre vagy szimpatizánsokra gondolok, mint mondjuk Dopeman, akit azért nem feltétlenül sorolnék a hagyományos nemzeti oldalhoz. Amit a Fidesz csinál, az számunkra nem nemzeti kormányzás, és a Tarlós-érában sem volt az.

Dopeman miatt?

Dehogy, nincs különösebb bajom Dopemannal. Csak azt akartam mondani, hogy ő nem kifejezetten nemzeti. Nem csak Dopemanről van szó, mondhattam volna a liberális értelmiségieket, akik a mai napig a Fidesz közelében vannak.

Mégis kire gondol, amikor a Fidesz fővárosi liberális szárnyáról beszél?

Ha most nagyon elkezdek gondolkodni, biztos mondok egy nevet, de ne kérje rajtam számon, ha éppen nem jut eszembe. Megvannak a liberális fideszesek csatornái és kapcsolódási pontjai.

Muszáj lesz mondania valakit, akivel valóban baja van.

Jó, akkor mondok konkrét nevet. Ott van mondjuk Schmidt Mária. Őt is nemzeti radikálisnak kéne tekinteni, de nem az.

Ahogy hallgatom, csak gyűlnek a kérdéseim, amiket nem teszek fel, de erre muszáj rákérdeznem: Schmidt Mária ön szerint liberális?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.