Gulyás Gergely úgy érzékelte, hogy az ellenzék a kormányülést akarta megakadályozni a kordonbontással a Karmelitánál

POLITIKA
2023 április 06., 08:43

A miniszter a kormányinfón gyermekdednek nevezte Hadházy Ákos és a Momentum szerdai kordonbontását a Karmelitánál, amivel szerinte a kormányülést akarták megakadályozni. Gulyás szerint csak a balhét és a botrányt keresik. Szerinte itt nem arról van szó, mint Orbán Viktor kordonbontásánál, mert akkor az egész Parlament előtti teret lezárták. Hadházyék valójában csak a minisztereket elszigetelő kordont távolították el, hogy a sajtó tudjon kérdezni a miniszterektől. Ahogy a videónkban megmutattuk, Gulyás Gergely ekkor egy trükkel kerülte meg Novák Katalin kertjén keresztül a miniszterelnökség főbejáratát:

link Forrás

Gulyás szerint nem a magyar kormányon múlik a megállapodás az uniós pénzekről, hanem az Európai Bizottságon. A miniszter szerint ők szegték meg a korábban vállalt határidőket, de bízik abban, hogy eredményesek lesznek a tárgyalások az igazságügyi reformról. Szerinte már csak technikai észrevételek érkeznek, a tartalmi megállapodás már megvan. Ugyanakkor a miniszter igyekezett az ellenzékre kenni, hogy továbbra sincs pénz a tanárok béremelésére. Továbbá elutasította Breuer Péter felvetését, miszerint az EP-képviselőket hazaárulás miatt kellene felelősségre vonni.

A miniszter szerint lényegtelen, hogy a kötelező tagság eltörlése ellenére több mint 33 ezer orvos maradt az Orvosi Kamarában. Szerinte nem elviselhetetlen kötelezettség, hogy valaki egy hónapban kétszer ügyeljen. De nem a büntetés felől akarják megoldani az új ügyeleti rendszer kérdését.

Szerencsétlen volt a bubuzás

Gulyás Gergely embertelennek nevezte és elítéli az Ugandában elfogadott melegellenes törvényt, ami „súlyos homoszexualitás” esetén, halálbüntetést helyez kilátásba. A miniszter szerint nem fogadható el, hogy az alapvető emberi jogokat bármelyik ország is korlátozza. Azt mondta, nem szerencsés Bencsik András nyilatkozata, amiben ünnepelte a melegek kivégzését.

Svéd NATO-csatlakozás

A miniszter azt mondta, hogy a svéd NATO-csatlakozás elfogadásához „bizalomerősítő lépésekre” lenne szükség. Szerinte az semmiképpen sem nevezhető annak, hogy egy Magyarország elleni bírósági eljárásban Svédország az Európai Bizottság oldalára áll. Svédország nemrég bejelentette, hogy Svédország is bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz a kötelezettségszegési eljáráshoz, amit a homofób törvény miatt indítottak Magyarország ellen. Ezzel tízre emelkedett a pert támogató tagállamok száma.

Kollégánk, Haszán Zoltán kérdésére, hogy volt-e a NATO-ban vita Magyarország jogállamiságáról, nemmel válaszolt. De az uniós tapasztalataink alapján attól tart a kormány, hogy Svédország ott is hasonlóan viselkedne. Utólag már nem szeretnék kizárni azokat a magyar kormánnyal szemben kritikus NATO-tagokat. Hogy a magyar kormány pontosan mit vár el a svédektől, csak annyit mondott, bizalomerősítő lépésekre van szükség. Gulyás szerint a svéd kormánynak kell döntenie ezekről, náluk a kezdeményezés.

Azt mondta, ha konkrét elvárásokat támasztanának, az zsarolásnak tűnne. Elvárná, hogy erősítség meg azt a bizalmat, hogy nem ellenségesen viselkednek, hanem rendben tudják rendezni a vitáikat.

Idén marad a rezsicsökkentés

A kormány szerdai ülésén megállapította, hogy minden forrás megvan, hogy fenntartsák a rezsicsökkentést az év végéig, szóval az átlagfogyasztásig nem változik az ár. A magas energiaárak miatt az egyetemleges szolgáltatásba és végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatoknak, önkormányzatoknak, egyházaknak és alapítványoknak lehetővé teszik, hogy 10 forint alatt szerződhessenek a gázra, az áramra pedig 80 forint alatt. A teljes felújítás 1000 milliárdos nagyságrendű lesz. Ez történhet uniós vagy költségvetési pénzből is, de akár hitel is szóba jöhet, Szerinte az önkormányzatoknak erre nem lenne pénzük.

Elfolyik a víz

A kormány tárgyalt a vízi közművekről is, amiket átvennének az önkormányzatoktól. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy elengedhetetlenül szükséges a vízvezetékrendszer felújítása, mert országosan 22 százalék a hálózati vízveszteség, de van, ahol a 60 százalékot is eléri. Itt egy átfogó felújításra van szükség. Mivel a rezsicsökkentés bevezetésénél maximálták az árakat, ezért itt nagy regionális különbségek vannak. Ezért Lantos Csaba javaslatot tesz az árszabás egységesítésére.

Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy azok az ellenzéki képviselők, akikkel korábban akár egy tévévitára is le tudott ülni, azok már nem képviselők. Úgy érzékeli, hogy az ellenzéki pártok nem a megfelelő embereket választják ki.

Gulyás Gergely elmondta, hogy csak becslések vannak, arról, hány ukrán menekült él Magyarországon: a magyar nemzetiségűek 50 ezren lehetnek, mellettük 30-40 ezer ukrán élhet itt. Hozzátette, hogy 30 ezer ukrán már a háború előtt is itt dolgozott.