Nyugdíjreform-tüntetések: Vörösbe borult a BlackRock párizsi székháza

külföld
2023 április 06., 17:03

Megrohamozták a francia nyugdíjreform ellen tiltakozók a világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjének székházát: a BlackRock párizsi központjába vörös fáklyákkal és füstbombákkal törtek be körülbelül százan. A vállalat ugyan nem vett részt a nyugdíjreformban, de az ügyfeleik között megtalálhatók a magánszemélyek, alapítványok, kormányok, cégek, civil- és pénzügyi szervezetek mellett állami- és magánnyugdíj alapok is.

A nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyet a nyugdíjreform elfogadását követően terjesztett be az ellenzék, ezért több mint három hete tüntetnek Franciaország-szerte. A rendkívüli tiltakozások ellenére szavazás nélkül ment át a francia parlamenten a javaslat, amely 62 éves korról 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, a korábbi 42 helyett pedig 43 év szolgálati idő után jár az öregségi nyugdíj.

Macron mindent feltett a nyugdíjkorhatár kitolására: januárban először a francia szakszervezetek kezdtek tömeges sztrájkba, hogy tiltakozzanak a reform ellen, majd országszerte több tízezres tüntetéseket tartottak, több mint egymillióan vonulhattak utcára. Közvélemény-kutatások szerint akkor az emberek 68 százaléka ellenezte az új törvényt, de a sztrájkolókkal tartott a parlament bal- és szélsőjobboldali ellenzéke is.

(via CNN)