Az orosz-ukrán háborúra is kitért a pápa a húsvéti üzenetében

vallás
2023 április 09., 12:26

Ferenc pápa vasárnap a világhoz intézett húsvéti üzenetében arra kérte az oroszokat, hogy "keressék az igazságot" országuk ukrajnai háborújával kapcsolatban.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A katolikus egyház legfontosabb ünnepén a szentmise után, délben a pápa a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondta el hagyományos húsvéti üzenetét és urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását a Vatikán becslései szerint mintegy százezres tömeg előtt.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

„Segítsd a szeretett ukrán népet a béke felé vezető úton, és áraszd a húsvét fényét Oroszország népére!” - mondta.

A pápa arra kérte Istent, hogy "nyújtson vigaszt a sebesülteknek és mindazoknak, akik a háború miatt elvesztették szeretteiket, és adja, hogy a foglyok épségben és egészségesen térhessenek vissza családjukhoz". Hozzátette: "nyissa meg az egész nemzetközi közösség szívét, törekedjenek arra, hogy véget vessenek ennek a háborúnak és minden konfliktusnak és vérontásnak a világunkban".

Ferenc pápa a pápamobillal érkezik a Szent Péter térre 2023. április 9-én.
photo_camera Fotó: Vatikán/AFP

Ahogy minden húsvét alkalmával tette, a 86 éves egyházfő fölszólalt a Közel-Kelet békéjéért is, felhívásával utalva a közelmúltban Jeruzsálemben történt erőszakos cselekményekre és az Izraelt, Libanont és Szíriát érintő, határokon átnyúló tűzharcokra.

photo_camera Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A pápa mélységes aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok támadásai miatt, amelyek veszélyeztetik az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd újraindítását, hogy - mint mondta - "béke uralkodjon a Szent Városban és az egész térségben".

Húsvéti beszédében Ferenc pápa szokás szerint felsorolta a világ háború és szenvedés sújtotta térségeit. Reményét fejezte ki, hogy a mianmari "mártírrá vált rohingja népnek" igazságot szolgáltatnak, és további segítséget kért a februárban Törökországban és Szíriában 56 ezer ember halálát okozó földrengések áldozatainak.

Nicaraguát említve, ahol feszültté vált a kormány és a katolikus egyház kapcsolata, a pápa arra kérte Istent, hogy "emlékezzen meg mindazokról, akiket megakadályoznak abban, hogy szabadon vállalhassák hitüket".

photo_camera Fotó: RICCARDO DE LUCA/Anadolu Agency via AFP

A hívők több tízezres tábora előtt Ferenc pápa azt kérte mindenkitől: "Siessünk a béke és a testvériség útjára lépni!".

A Szentszék közleménye szerint a húsvéti ünnepek alkalmából és "Jézus Krisztus feltámadásának örömét kifejezendő" a Szent Péter-bazilika előterét mintegy 35 ezer Hollandiából szállított virággal és növénnyel díszítették fel, és "virágoskertté" alakították át. (MTI)

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP