A hadgyakorlat után is maradtak Tajvan körül kínai hadihajók és vadászgépek

külföld
2023 április 11., 09:06

Tovább fokozódik a Kína és Tajvan közötti feszültség, ugyanis a kínai néphadsereg korábban azt közölte, háromnapos, szombattól hétfőig tartó hadgyakorlatot végez Tajvan környékén, de kedd reggelre is maradtak kínai hadihajók és vadászgépek a szigetország körül.

A napokban a Kínai Kommunista Párt (KKP) a „Egyesített kard” nevű gyakorlatot a tajpeji vezetés „szigorú figyelmeztetésének” nevezte, miközben szimulálták a sziget bekerítését, az egyik kínai hajó lőtt is a fedélzetéről. A fenyegetés kiváltója, hogy Caj Jing-ven, Tajvan elnöke a KKP előzetes figyelmeztetése ellenére múlt héten az USA-ba látogatott, ahol magas rangú vezetőkkel is találkozott, köztük Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

Tajvani katona egy kínai hadgyakorlat idején.
photo_camera Tajvani katona a szombati kínai hadgyakorlat idején. Fotó: AFP

Kedd délelőtt a tajvani védelmi minisztérium azt írta, 9 hadihajót és 26 katonai repülőgépet azonosítottak be a sziget körül, amelyek harckészültségi járőrözést végeznek. Tajvan légierője, haditengerészete és part menti rakétarendszereket kezelő csapatai szorosan követik tevékenységüket, és reagálnak, közölték.

Caj Jing-ven elnök asszony "felelőtlen" viselkedéséért kritizálta Kínát mint a "régió meghatározó országát", amiért látogatását arra használja fel indokként, hogy instabilitást okozzon a régióban. Caj azt mondta, hogy "nincs újdonság abban", hogy képviseli országát a világban, aminek az amerikai utazás is része.

A kínai parti őrség hajója, amint részt vesz a Taivan melletti hadgyakorlatban.
photo_camera A kínai parti őrség hajója, amint részt vesz a Tajvan melletti hadgyakorlatban. Fotó: GREG BAKER/AFP

Kína Tajvannal szembeni fenyegetéseinek az az alapja, hogy a KKP Kína részeként tekint a szigetre, és hivatalosan nem mondott le arról, hogy erővel ismét Peking irányítása alá vonja, miután a történelmi Kína kettészakadt a kínai polgárháború 1949-es lezárulása után. (via Reuters)