Legalább 53-an meghaltak a mianmari junta pusztító légicsapásában

háború
2023 április 11., 11:41

A túlélők szerint legalább 53-an meghaltak kedden a mianmari junta egyik leghalálosabb légicsapásában, amit a lázadók és a lakosság ellen követtek el, írja a BBC. A beszámolók szerint legalább 15 nő és több gyermek is meghalt a támadásban, de ezt a BBC nem tudta független forrásból megerősíteni.

A keddi csapás az ország észak-nyugati Sagaing régiójának egyik faluját érte, amelyet a juntával szemben álló lázadók ellenőriznek. A katonaság 2021 februári hatalomba kerülése óta egyre nagyobb számban mér légicsapásokat ellenségeire. Sagaing lakossága lázadt fel és harcol az egyik legnagyobb erővel a mianmari juntával szemben: saját milíciákat alakítottak, és a központi hatalomtól függetlenül működtetik közösségeiket, azokon belül iskolákat és klinikákat.

Lázadó harcosok kísérik a katonai vezetés ellen tüntetőket Sagaingban 2022-ben.
photo_camera Lázadó harcosok kísérik a katonai vezetés ellen tüntetőket Sagaingban 2022-ben. Fotó: STR/AFP

Egy helyi lakos elmondása alapján helyi idő szerint ma délelőtt egy vadászgép elsiklott a falu felett, közben ledobott egy bombát. A gép nyomában egy erősen felfegyverzett katonai helikopter érkezett, ami 20 percig sorozta a települést.

Mianmarban a katonaság 2021-ben puccsal átvette a hatalmat, a brutális erőszakot alkalmazó vezetés és a lázadó csoportok azóta harcban állnak. A BBC elemzése szerint 2021 februárja és 2023 januárja között a junta legalább 600 légicsapást mért a lakosságra.

A mianmari tábornokoknak elegük lett a „demokráciából", írtuk elemző cikkünkben a puccsról még akkor.

Legutóbb a rezsim egy falusi kolostorra mért csapásáról számoltunk be, amiben több mint húszan meghaltak, köztük többen olyanok, akik azt hitték, a tisztelt szerzetesek között biztonságban lesznek.