A közmédia névtelen cikkben fenyegeti az amerikai nagykövetet

POLITIKA
2023 április 13., 11:14

Szerda este került ki a hirado.hu-ra egy névtelen szerző által írt cikk „Köszönjük, nagykövet úr! Nem fogjuk elfelejteni” címmel, amiben gyakorlatilag arra a plakátkampányra reagálnak, amit a Nyugati Pályán nevű csoport indított az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával. A plakátokon egy 1956-os fotó látható egy „Ruszkik haza!” feliratról, illetve egy magyar zászló „1956 Magyarország”, illetve egy ukrán zászló „2023 Ukrajna” felirattal.

A közmédia névtelen szerzőjének látványosan nem tetszett ez a párhuzam, ezért cikkét úgy indította:

„Meg se lepődünk, amikor kiderül, hogy dollármilliókkal tömik a baloldalt, vagy amikor sokadjára próbálnak belerángatni a háborúba, vagy ha bankvezetőket tiltanak ki, de a Ruszkik haza! felirattal futó plakátkampánynál már érdemes kimondani, hogy az Egyesült Államok saját magát rúgta bokán.” A szerző szerint „1956-ban a magyarság teljes egyetértésben festette a falakra ezt az ellentmondás nem tűrő két szót. (...) Amikor 56-ban zúgott a Ruszkik haza!, akkor az amerikaiak hangosan mellénk álltak, a háttérben viszont nyugtatták Moszkvát, hogy felesleges még csomagolniuk, mert az Egyesült Államoknak nem áll érdekében Magyarországot kiszakítani a bolsevik birodalomból. (...) Néhány évtizeddel később úgy tűnik, már nem zavarja az amerikaiakat egy újabb világégés réme, sőt mintha egyenesen ez lenne a céljuk. És most sem akarnak idejönni, vívja csak meg helyettük néhány tízmillió kelet-európai. Van belőlünk elég.”

A közmédia névtelen cikkírója szerint a plakáton felhasznált 1956-os fotóval „politikai gúnyt” űznek „egy nép szenvedéséből és halottaiból”, ami „minden határon túlmegy”.

A cikkíró látványosan gúnyosnak szánt írása szerint „egy dolog miatt örülhetünk mégis”, hogy „az amerikai nagykövet cselekedeteivel ittlétének remélhetőleg nem túl hosszú idejére az emlékezetünkbe véste, hogy mire számíthatunk a »szövetségesünktől«”. Az írást a továbbra is névtelenségbe burkolózó közmédiás cikkíró végül a címben is olvasható, egy az amerikai nagykövetnek, David Pressmannak szánt üzenettel zárta: „Köszönjük, nagykövet úr! Nem fogjuk elfelejteni.”

Egyébként a névtelen szerző által írt közmédiás cikk megjelenésének napján került az is nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét. A magyar kormány közösségi oldalán erre ezzel a poszttal reagált: „Az amerikai diplomácia nem tett le arról, hogy Magyarországot belepréselje a háborúpárti álláspontba, de nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen.” A bejegyzés azzal vádolja az amerikai nagykövetséget, hogy „háborúpárti kampányt” indított.