A német és az uniós külügy odaszólt Kínának Tajvan ügyében

külföld
2023 április 14., 09:20

Bármilyen lépés elfogadhatatlan Európa számára, ami arra irányul, hogy Kína ellenőrzése alá vonja Tajvant, mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter Pekingben, oldalán kínai kollégájával.

Josep Borrell, az unió külügyi főképviselője közleményében horrorisztikus forgatókönyvnek nevezte a katonai eszkaláció lehetőségét a Tajvani-szorosban, ahol nap mint nap a világkereskedelem 50 százalékát bonyolítják.

Baerbock és Borrell ezzel Emmanuel Macron francia elnököt is ellenpontozták, aki pekingi látogatása után arról beszélt, hogy Tajvan nem Európa ügye, hanem Amerikáé és Kínáé.

photo_camera Annalena Baerbock német és Csin Gang kínai külügyminiszter Fotó: SUO TAKEKUMA/AFP

Borrell szerint az Európai Unió álláspontja következetes és világos Tajvannal kapcsolatban. „Minden próbálkozás elfogadhatatlan, ami megváltoztatná a status quót.”

Közleményében - amit azért adott ki, mert covid-fertőzése miatt nem tudott Pekingbe utazni - azt írta, Kínának muszáj részt vennie az ukrajnai háború politikai megoldásában, aminek az orosz csapatok kivonulásán kell alapulnia. Máskülönben szerinte „nagyon nehéz, ha nem elképzelhetetlen”, hogy az EU bizalmi viszonyt tartson fenn Kínával.

Borrell arra biztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és küldjön több humanitárius segélyt Ukrajnába. Hszi Csin-ping egyszer sem találkozott Zelenszkijjel a háború kezdete óta, Putyin orosz elnökkel viszont már kétszer is.

Baerbock szerint a kínai elnök moszkvai látogatása bizonyította, hogy nála jobban senki sem tud hatással lenni Oroszországra. A német külügyminiszter üdvözölte, hogy Kína jelezte elkötelezettségét a megoldás keresése iránt, de nem érti, Hszi csin-Ping miért nem szólította fel Putyint, hogy vonja ki a csapatait Ukrajnából. „Tudjuk, hogy Putyin ezt bármikor megtehetné, ha akarná.” (Reuters)