A brazil elnök békeoffenzívában van, most épp Szergej Lavrovot látta vendégül

külföld
2023 április 17., 14:29

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 17-én Brazíliavárosba érkezik, hogy brazil kollégájával tárgyaljon. A kétoldalú megbeszélés újabb eleme a Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök által meghirdetett új aktív brazil külpolitikának.

Az év elején beiktatott Lula a múlt héten Kínában járt, ahol Hszi Csin-ping elnökkel is tárgyalt. A kínai látogatás nem volt váratlan, ugyanis az ázsiai ország Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere. A brazil politikus ekkor jelentette be, hogy országa visszatér a globális politika színterére, ahonnan Jair Bolsonaro elnöki évei alatt kivonult.

Lula Kínában azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a háború ösztönzésével Ukrajnában, és el kellene kezdenie a békéről beszélni. A brazil elnök szerint így a nemzetközi közösség „meg tudná győzni” az orosz és az ukrán elnököt arról, hogy „a béke az egész világ érdeke”.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én.
photo_camera Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök január 12-én. Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

Lula nem titkolt célja, hogy országát visszahelyezze a nemzetközi diplomácia legfontosabb szereplői közé. A cél érdekében már el is kezdett dolgozni egy „békepárti koalíció" megalkotásán, melynek ötletét már Joe Biden amerikai elnöknek és Hszinek is felvetette.

Emellett március végén Moszkvába küldte legfontosabb külpolitikai tanácsadóját, hogy Vlagyimir Putyinnál puhatolózzon a béke feltételeinek ügyében. Ez a lépése, Lavrov brazíliai fogadásához hasonlóan, nem nyerte el az amerikaiak tetszését.

Ugyan Brazília az ENSZ-ben elítélte Oroszország agresszióját, Lula teljesen máshogy viszonyul a háborúhoz, mint a nyugati országok teszik. A brazil elnök nemrégen arról beszélt, az ukránoknak fel kellene adni a Krím-félsziget visszaszerzésének gondolatát, hogy a béke elérhető távolságba kerüljön.

Habár ez a hozzáállás egyáltalán nem tetszik a nyugati országoknak, a Lula által követett politika egyáltalán nem újkeletű. Brazília hagyományosan a béke pártján foglal állást a nemzetközi diplomáciában. Lula első ciklusa alatt például békefenntartó missziót küldött Haitibe, és megpróbált egy atomalkut is tető alá hozni Iránnal.

(via The Guardian)