A brazil elnök szerint az USA-nak abba kéne hagynia a háború „ösztönzését” Ukrajnában

háború
2023 április 15., 07:43

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború ösztönzésével Ukrajnában, és el kellene kezdenie a békéről beszélni.

Így a nemzetközi közösség „meg tudná győzni” az orosz és az ukrán elnököt arról, hogy „a béke az egész világ érdeke” – mondta Lula újságíróknak Pekingben, amikor Hszi Csin-ping elnökkel találkozott.

photo_camera Fotó: KEN ISHII/AFP

Az AFP jelentése szerint Lula azt mondta: „Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a háború ösztönzésével, és el kell kezdenie a békéről beszélni. Az Európai Uniónak el kell kezdenie a békéről beszélni.”

Lula Kínában (ami Brazília legfőbb kereskedelmi partnere) a kapcsolatok megerősítésére és annak az üzenetnek a terjesztésére összpontosított, hogy „Brazília visszatér”, mint kulcsszereplő a globális színtéren.

Kiegyensúlyozó akciót hajt végre, mivel Washingtonnal is szorosabb viszonyra törekszik. A látogatására azután került sor, hogy februárban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel.

A nyugati hatalmakkal ellentétben sem Kína, sem Brazília nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben Moszkva ukrajnai inváziója után, és mindketten közvetítőként igyekeznek elhelyezkedni a béke elérésében.

Az utazás előtt Lula azt javasolta, hogy hozzanak létre egy országcsoportot, ami közvetíthet a háborúban, és azt mondta, erről Pekingben fog tárgyalni. A Hszivel folytatott beszélgetése után a kezdeményezés előrehaladásáról kérdezték, de Lula nem árult el részleteket. „Fontos a türelem” a Putyinnal és Zelenszkijvel való beszélgetéshez – mondta Lula, aki szerint mindenekelőtt a fegyvert szállító, a háborút buzdító országokat kell meggyőzni, hogy álljanak le. (Guardian)