Baranyi Krisztinát támogatja a Momentum a jövő évi ferencvárosi önkormányzati választáson

POLITIKA
2023 április 17., 13:14

A Momentum Baranyi Krisztinát támogatja Ferencvárosban a 2024-es önkormányzati választáson. Ezt Gelencsér Ferenc pártelnök jelentette be a Facebook-oldalán.

Gelencsér azt írta, a Momentummal egy őszinte, igazságos és emberközpontú Magyarországért dolgoznak. Ebben pedig Baranyi az egyik legerősebb szövetségesük, ezért nem kérdés számukra, hogy őt támogassák.

A 2019-es ferencvárosi előválasztáson a Momentum még az ex-LMP-s Jancsó Andreát támogatta. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy azért nem Baranyit, mert őt nem tartják integratív személyiségnek, a politikus szerintük nem eléggé kompromisszumkész.

Az előválasztást végül nagy fölénnyel Baranyi nyerte, akit csak az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatott. A megállapodás értelmében a többi ellenzéki párt így nem indított ellene jelöltet a 2019-es önkormányzati választáson, melyet aztán meg is nyert Baranyi a regnáló fideszes polgármesterrel, Bácskai Jánossal szemben.

Baranyi Krisztina
photo_camera Baranyi Krisztina Fotó: Németh Dániel

Baranyi ezután csak LMP- és kutyapártos alpolgármestereket választott maga mellé, és kezdettől fogva bizalmatlanul viszonyult a helyi pártpolitikusokhoz. A felek között annyira elmérgesedett a viszony, hogy többször is nyíltan a polgármester ellen szavaztak, de még egy helyi médiaháború is kialakult a kerületi újság főszerkesztőjének, Vágvölgyi B. Andrásnak a menesztése körül. Baranyi egyik leghangosabb kritikusai pedig pont a kerület momentumos képviselői voltak.

Az LMP és az MKKP januárban már bejelentette, hogy - 2019-hez hasonlóan - ezúttal is támogatja Baranyi indulását. A Momentum így harmadik pártként állt be a polgármester mögé. Arról egyelőre nem tudni, hogy a többi ellenzéki párt akar-e másik jelöltet indítani, és esetleg akarnak-e ismét előválasztást a kerületben.