Öldöklő acsarkodás után elindult a ferencvárosi előválasztás

Budapest
2019 augusztus 14., 11:00

Viharos előzmények után Ferencvárosban szerdán reggel nyolckor elindult az ellenzéki előválasztás. Augusztus 14. reggeltől – augusztus 16. 14 óráig szavazhatnak a IX. kerületiek, hogy a Momentum, az MSZP és a Jobbik támogatását bíró ex-LMP-s Jancsó Andrea önkormányzati képviselő vagy az Együtt volt politikusa, az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kutyapárt támogatásával induló Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő legyen-e Bácskai János fideszes polgármester kihívója az őszi önkormányzati választásokon. 

Ferencváros (a budapesti főpolgármester-választás mellett) az egyetlen hely Magyarországon, ahol az ellenzéki jelöltek előválasztáson döntik el, hogy ki induljon a Fidesz ellen. (Ettől függetlenül, majd ne csodálkozzon senki, ha a voksolást követően egyéb jelöltek is felbukkannak! Nem lenne példátlan az eset. Elég csak a szomszédos Józsefvárosra gondolni.) 

Az ellenzék által nyerhető kerület

A IX. kerületben több oka is van annak, hogy elfajult az ellenzéki adok-kapok. Egyfelől a Fidesz itt az EP választáson aránylag gyengén szerepelt. A Momentumnak és a DK-nak a többi ellenzéki párt nélkül is több szavazata volt, mint a jobboldalnak.

  • Fidesz-KDNP: 38,3
  • Momentum: 22,83
  • DK: 17,13
  • MSZP-P: 7,69

Tehát ez a kerület az ellenzék számára nyerhetőnek tűnik, ezért a pártok érthető módon versenyezni is kezdtek érte. A korábbi ellenzéki megállapodás értelmében a IX. kerületben Karácsonyék, tehát a Párbeszéd jelölhetett, akik egy helyi közvélemény-kutatás után, végül Baranyi Krisztina mellett tették le a garast. De később a jelölés joga a Párbeszédtől az EP-választáson legjobban szereplő ellenzéki párthoz, a Momentumhoz került, akik Jancsó Andreát indították. Baranyi Krisztina, aki az ellenzéki tárgyalásokra nem kapott meghívást, ettől függetlenül nem lépett vissza. Előválasztást javasolt

Adódik a kérdés, hogy az országosan ismert Baranyi Krisztina miért nem volt megfelelő jelölt az ellenzéki pártok számára. A Momentum korábban erről úgy nyilatkozott, hogy Baranyit nem tartják integratív személyiségnek, nem eléggé kompromisszumkész. Baranyi viszont azt mondja, hogy ő csak azokkal az ellenzéki erőkkel nem hajlandó kompromisszumot kötni, akik az elmúlt évek ferencvárosi botrányaiban, korrupciós és korrupciógyanús ügyeiben együttműködtek a helyi Fidesszel. A szocialisták például számos esetben a Fidesznek kedvezően szavaztak. Éveken át együtt akadályozták meg, hogy felbontsák a botrányos parkolási szerződéseket. De számtalan más jel is utalt arra, hogy a kerületben a szocialisták és a Fidesz háttéralkut kötöttek. Például szokatlan módon az MSZP irodáját is a fideszes vezetésű önkormányzat állta rezsistül, mindenestül. Baranyi Krisztina és a szocialisták között lehetetlenné vált az együttműködés.

Ellenzéki acsarkodás

photo_camera A lejárató szórólapokat a Momentum jelöltje is elítélte.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki acsarkodás a tetőfokára hágott. Ismeretlenek Baranyi Krisztináról különböző névtelen lejárató anyagokat szórtak szét a kerületben, de az előzetes aláírásgyűjtés is botrányba fulladt, mert a Momentum és a szocialisták már a megállapodás aláírása előtt elkezdték az ajánlók utcai begyűjtését. A Momentum az alábbi közleményben reagált az esetre:

photo_camera A közleményt, később a Momentum törölte az oldaláról.

Végül inkább az egész ajánlatgyűjtést lefújták a jelöltek.

A megállapodás

Baranyi és Jancsó megállapodása hosszú vajúdás után született meg. A szerződés egyik legvitatottabb pontja az volt, hogy mi lesz az előválasztás vesztesének a sorsa. Az eredeti egyezség szerint, ha Baranyi alul marad az előválasztáson, akkor kiesik a kerület politikai életéből. A baloldali pártok azt a feltételt szabták, hogy látatlanban is bólintson rá az ellenzéki pártok által összerakott egyéni képviselőjelölti és a kompenzációs listára. Úgy, hogy ő nem vehetett részt a lista összeállításában, és fogadja el, hogy egyetlen őt támogató személy sem kerülhet be a testületbe, sőt ha veszít, akkor ő sem lehet képviselő. A megállapodást végül gyötrelmes viták után annyiban módosították, hogy az előválasztás vesztese a legesélyesebb egyéni körzetben elindulhat. Ha azt megnyeri, akkor részt vehet az önkormányzat munkájában. A két jelölt különbözőképpen értékelte a tárgyalások lezárását:

Jancsó Andrea: „Baranyi Krisztina szinte összes korábbi feltételét teljesítettük.”

Baranyi Krisztina: „Súlyos kompromisszumokat kötöttem, a ma aláírt megállapodásnak vannak olyan pontjai, amiknek következményei erősen súrolják a politikai meggyőződésem határait.”

photo_camera Csárdi Antal (LMP) országgyűlési képviselő, Nagy Tibor (Momentum IX. ker)

Szavazni a Ferenc téren, az Ecseri úti metrónál, a Corvin-negyednél és a Haller - Mester utca sarkán felállított sátrakban lehet.