Fellebbezni fog az előzetes letartóztatását elrendelő határozat ellen az Oroszországban fogvatartott amerikai újságíró

külföld
2023 április 17., 15:00

Az Oroszországban fogvatartott amerikai újságíró, Evan Gerskovich kedden fellebbezni fog az előzetes letartóztatását elrendelő határozat ellen.

A 31 éves, amerikai állampolgár Gershkovichot március 30-án vették őrizetbe Jekatyerinburgban, majd az orosz nyomozóhatóság kémkedés miatt április 8-án hivatalosan vádat emelt ellene.

A Wall Street Journal újságírója tagadta az ellene hozott vádakat, munkáltatója pedig követelte a szabadon bocsátását. A Kreml szerint Gerskovich újságírói fedésben kémkedett, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig azt mondta, a férfit tetten érték, miközben titkos információkat próbált megszerezni.

Gershkovich egy 2021-es fotón
photo_camera Gershkovich egy 2021-es fotón Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

Az amerikai kormány felszólította Oroszországot, hogy engedjék szabadon az újságírót, akit véleményük szerint jogtalanul tartanak fogva. A Szovjetunió szétesése óta ez az első alkalom, hogy az orosz hatóságok kémkedéssel vádolnak egy amerikai újságírót.

Gerskovichot jelenleg a lefortovói börtönben tartják fogva, mely a szovjet időkben a KGB intézményeként működött. Az orosz hatóságok azokat szokták ebben a börtönben elhelyezni, akiket kémkedéssel vagy más súlyos bűncselekménnyel vádolnak.

(via Reuters)