Gulyás Gergely: David Pressmannek elnézést kell kérnie

POLITIKA
2023 április 17., 04:32
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Miniszterelnökség elõtt 2023. március 24-én
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Miniszterelnökség előtt 2023. március 24-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Bayer Zsolt vendége volt Gulyás Gergely a Hír TV-ben vasárnap este, és két ponton is kritizálta David Pressmann amerikai nagykövetet, aki szerinte hibát követett el, amikor meghívta széderestéjére a Jobbik elnökét is, a korábban súlyosan antiszemita kijelentéseket tett Gyöngyösi Mártont.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Pressmannek egyszerűbb lenne elnézést kérni azoktól a zsidó vezetőktől, akik a helyszínen szembesülhettek azzal, hogy Gyöngyösi is a meghívottak között van.

(Gulyás egy olyan műsorvezető műsorában beszélt erről, akit zsidó szervezetek korábban szintén megvádoltak antiszemitizmussal.)

„Annál kellemetlenebbet, mint hogy a zsidó szervezetek vezetői magyarázkodnak, hogy ők ugyan nem ültek volna le Gyöngyösi Mártonnal vacsorázni, de ott szembesültek azzal, hogy ott van, felállni meg nem mertek, mert mégiscsak az amerikai nagykövet hívta őket, nehéz ennél kellemetlenebb helyzetbe hozni embereket”- mondta Gulyás, célozva többek közt a Mazsihiszt vezető Heisler András nyilatkozatára.

(Gyöngyösi néhány nappal később bocsánatot kért korábbi kijelentése miatt, amiben a zsidó származású képviselők listázását javasolta a parlamentben, nemzetbiztonsági okra hivatkozva.)

Gulyás azt is nehezményezte, hogy Pressman sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mely intézményekre és személyekre vetett ki szankciókat az Egyesült Államok kormánya. Szerinte ilyenre más országokban nem volt példa. A miniszter „nevetségesnek tűnő hacacárénak” nevezte a bejelentést. (Magyar Nemzet)