A francia politika új sztárja mopeddel járt faluról falura első választási kampányában

külföld
2023 április 18., 19:14

Valósággal berobbant az országos politikába Franciaországban Aurélien Pradié, a Les Republicains párt képviselője, aki szinte egymaga meghiúsította a nyugdíjreformról szóló kormányzati szavazást.

photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

A 37 éves politikus nem támogatta saját pártját, és nem szavazta meg Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformját. A kormánykoalíciót kívülről támogató jobbközép, gaullista Les Republicains több képviselője is követte Pradiét, ezzel a Macron-féle Renaissance vezette kormánykoalíció a törvényjavaslat elfogadásához szükséges többség nélkül maradt.

Macron ezután úgy döntött, hogy a változtatásokat inkább parlamenti szavazás nélkül viszi keresztül. Az ellenzék bizalmatlansági indítványokat nyújtott be a kormány ellen, ezekhez az összes szemben álló ellenzéki párt összefogására lett volna szükség, vagyis a radikális baloldaltól Marine Le Pen szélsőjobboldali pártján át a Nicolas Sarkozy alapította Les Républicainsig mindenkinek egységesen kellett volna fellépnie.

Márpedig utóbbi vezetője, Éric Ciotti utasította a párt képviselőit, hogy ne szavazzanak a kormány ellen, mert az „káoszhoz” vezetne. Pradié azonban megint szembeszállt pártja vezetésével, és úgy döntött, hogy a bizalmatlansági szavazáson elmarasztalja a kormányt. A politikust lázadása miatt menesztették pártja alelnöki tisztségéből. „Állásfoglalásai nem voltak többé összeegyeztethetők azokkal az értékekkel (koherencia, egység), amelyeknek a republikánus jobboldalt vezérelnie kell” – írta a párt.

photo_camera Aurélien Pradié (b) és Éric Ciotti (j). Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A szavazás szorosabb volt, mint amire számítani lehetett, 278 képviselő szavazott igennel az indítványra, csak kilenccel kevesebb, mint az Elisabeth Borne miniszterelnök megbuktatásához szükséges többség.

A javaslat 62 éves korról 64-re emeli a nyugdíjkorhatárt, illetve a korábbi 42 helyett 43 év szolgálati idő után járna az ellátás. A nyugdíjreform ellen hetek óta tüntetnek Franciaországban: januárban először a szakszervezetek kezdtek tömeges sztrájkba, majd országszerte több tízezres tüntetéseket tartottak, több mint egymillióan vonulhattak utcára. (Macron nyugdíjreformjáról Magyari Péter írt cikket egy hónapja.)

„Legalább vannak meggyőződései”

A 37 éves Pradié néhány hét alatt a francia politikai egyik legnagyobb sztárjává vált, ami nagyban köszönhető fiatalságának, megjelenésének és jó szónoki képességeinek is. A BBC a múlt héten készített interjút vele, ebben Praidé nem zárta ki, hogy indul az elnöki posztért.

A politikus a Lot megyei Bétaille faluban született, ahol természetesen nagyon népszerű, a BBC szerint valóságos „rocksztár”. A délnyugati Lot megye az ország egyik legfalusiasabb területe, a népesség 15 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik. A fiatal politikus hagyományos módon dolgozta be magát: házról házra, faluról falura járt. Első választási kampányában mopeddel közlekedett, mivel autóra nem volt pénze. 31 évesen lett képviselő, jobboldaliként olyan körzetben, amely mindig szocialista fellegvárnak számított. Tavaly pedig könnyedén újraválasztották.

A BBC újságírója a bétaille-i vásárban találkozott Pradiével. „Az emberek mindennapi életéről szedek össze dolgokat” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az utóbbi időben megmérgezte a közéletet, hogy megszakadt a politikusok és a lakosság között a kapcsolat.„Itt az emberek nem hazudnak, elmondják, amit gondolnak, és ez nem mindig könnyű, néha kiabálnak is velem.”Pradié végigjárta a szamárlétrát: először falusi polgármester, majd regionális tanácsos, végül parlamenti képviselő lett. Angolul nem beszél, bár tudja, hogy ha országosan és nemzetközileg is jelentős politikussá akar válni, meg kell tanulnia a nyelvet.

A BBC megkérdezett árusokat is, hogy mit gondolnak Pradiéról. „A nyugdíjreformmal kapcsolatban úgy gondolom, hogy helyesen cselekedett” – mondta Philippe Labarthe méztermelő. „Legalább vannak meggyőződései, és ragaszkodik hozzájuk. Még ha nem is értek vele egyet, el kell ismernem ezt a tulajdonságát”. Benoît Jouclar, aki egy mezőgazdasági múzeumot vezet, azt mondta, hogy a képviselőnek fontos szerepe van helyi és országos szinten. „Nagyon fontos a régiónk számára, ő népszerűsít minket, és szükségünk van a kormányban az olyan fiatal, harcos emberekre, mint ő. Ő kimondja az igazságot, és mi teljes mértékben támogatjuk őt”.

photo_camera Fotó: MAGALI COHEN/Hans Lucas via AFP

A dél-francia politika egyik legjelentősebb elemzője, Laurent Dubois szerint Pradié most lendületben van, népszerűsége emelkedik, de lehet, hogy ez nem tart sokáig. Új arcként előnye van, de kérdés, hogy bírja-e a hosszabb távú küzdelmeket.

Pradié azt mondja, hogy meg akarja reformálni a jobboldali politikát, de a részletekről még nem sok mindent árult el, csupán a populisták szokásos antielitista tételeit adja elő: a francia jobboldal és a nép eltávolodtak egymástól, már nem képviseli a munkavállalókat, a középosztályt, csak a társadalom kiváltságosaihoz szól.

Lot megye másik képviselője, a Renaissance-os Huguette Tiegna viszont úgy gondolja, hogy Pradié egyszerűen opportunista, karrierista, aki jól beszél, és a nyugdíjreformot gátlástalanul használja népszerűségszerzésre.

Kiemelt videóink