A Universal leszedette az AI-dalt, amiben AI-Drake és AI-Weeknd vokáloztak

ZENE
2023 április 18., 11:14

A Universal Music Group jogsértőnek tartotta, ezért eltávolíttatta a streamingoldalakról a „Heart on My Sleeve” című dalt, amit mesterséges intelligencia segítségével készítettek. AI-Drake és AI-Weeknd vokáloztak benne.

A számot eredetileg a TikTokon posztolta ki valaki a hétvégén, ahol rövid időn belül 15 milliós nézettségig jutott. A Spotify-on 600 ezerszer hallgatták meg, a Youtube-on 275 ezerszer.

photo_camera A valódi Drake Fotó: COLE BURSTON/Getty Images via AFP

A Universal szerint ez a villámgyors terjedés is mutatja, micsoda felelősségük van a szolgáltatóknak, amikor az előadók védelméről van szó. Úgy látják, jogsértő módon dolgozták fel a zenészeik dalait a mesterséges intelligenciával, és az egész ügy azt a kérdést veti fel, hogy vajon a zeneipar szereplői művészek, a rajongók és a kreatív önkifejezés, vagy a deep fake, a csalás és az előadók megrövidítése mellett foglalnak állást.

Nem világos, hogy a Universal hivatalosan kérvényezte-e a szám eltávolítását, mindenesetre múlt héten jogi lépésekkel fenyegetett, amikor kiderült, hogy egyesek engedély nélkül küldik rá az AI-t jogvédett tartalmakra. (Guardian)