Oroszországban életfogytiglani börtön jár majd a hazaárulásért

háború
2023 április 18., 13:45

A moszkvai bíróság nemrég egy koncepciós perben még 25 évre ítélt egy ellenzéki politikust, Vlagyimir Kara-Murzát hazaárulás és álhírterjesztés miatt. Hazaárulásért eddig legfeljebb 20 év börtönt lehetett kapni, de hamarosan akár életfogytiglant is kaphat, akit ezzel vádolnak meg, mivel a Duma jóváhagyta az erről szóló módosítót. Egyúttal szigorítják a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható büntetéseket is, ezért már nem 15, hanem 20 év járhat.

Oroszországban hazaárulásra és terrorizmusra hivatkozva egyre hosszabb időtartamú ítéletet szabnak ki: a kémkedéssel és hazaárulással vádolt újságíró, Ivan Szafronov 22 évet kapott. Alekszej Nurijevet és Roman Naszrijevet, akik Molotov-koktélokkal dobálták meg egy Cseljabinszk megyei hadkiegészítő parancsnokság épületét, terrorizmus vádjával 19-19 évre ítélték;

Valamint egymillió rubelig terjedő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az is, aki segítséget nyúlt olyan nemzetközi szervezetek határozatainak végrehajtásában, amik nem vonatkoznak Oroszországra. Az egyik előterjesztő, Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke azt mondta, a módosítások célja, hogy Oroszországban betiltsák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és más nemzetközi szervek tevékenységét, ami szerinte Oroszország és polgárai ellen irányul. Március 17-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. (Meduza)