Elutasították az elítélt orosz ellenzéki politikus fellebbezését, aki a bucsai háborús bűnökről posztolt

háború
2023 április 19., 13:06

Egy moszkvai bíróság elutasította szerdán Ilja Jasin álhírterjesztéssel vádolt orosz ellenzéki politikus fellebbezését.

A politikust nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték decemberben, mert az oroszok szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. Nemzetközi jogvédő csoportok az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezték az ítéletet, és Jasin azonnali szabadon bocsátását követelték.

Jasint azért állították bíróság elé, mert egy tavaly áprilisi YouTube-videóban a bucsai mészárlásról szóló nyugati bizonyítékokat taglalta, megkérdőjelezve Moszkva hivatalos verzióját. A Kreml légből kapottnak nevezte a vérengzésről szóló vádakat, amelyeknek célja a hivatalos álláspont szerint az Oroszországgal szembeni hangulatkeltés.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az ukrajnai háborút követően Oroszország új törvényt fogadott el, amely alapján akár tizenöt év börtönnel is büntethető az, aki hamis információkat terjeszt a hadseregről. Az értelmezésnek nagy teret hagyó jogszabály a Kreml bírálói szerint az egyet nem értés elfojtásának eszköze.

Jasint - aki a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcovhoz és a bebörtönzött Alekszej Navalnijhoz is közel áll - tavaly júniusban tartóztatták le. Pere november végén kezdődött, és csak egy a sok közül, amelyet az ukrajnai háború bírálói ellen indítottak Oroszországban. (Reuters, MTI)