Megszólalt az MNB alelnöke, esni kezdett a forint

gazdaság
2023 április 19., 11:32

Rendesen bezuhant a forint árfolyama szerda délelőtt, a kedd esti 371 forint/eurós záróárfolyamról szerda kora délután már 378 forintnál tartott az árfolyam. Ezzel egy hét árfolyam-erősödése tűnt el pár óra alatt.

photo_camera Az euró árfolyama forintban április 19-én. Grafika: Yahoo

Nem kell nagyon találgatni, hogy mi okozhatta a meredek zuhanást. A befektetők Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szerda reggel, a Világgazdaságban megjelent interjújára reagáltak így. Virág pedig nem mondott semmi rosszat. Sőt, azt jelentette be, hogy a jegybankban úgy látják, lassan, de tényleg csökkenni kezdett az infláció az elmúlt hónapokban, ez áprilistól fel is gyorsulhat, az év végére egy számjegyű lehet majd a ráta.

Virág arról is beszélt, hogy mindezek fényében óvatosan ugyan, de a jegybank is megkezdheti majd a szigorú monetáris környezet lazítását. Ennek első, amolyan előkészítő lépéseként a monetáris tanács jövő heti ülésén dönthetnek a kamatfolyosó felső szélének szűkítéséről.

photo_camera Virág Barnabár, az MNB alelnöke. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Ahogy az Mfor cikke elmagyarázza, a kamatfolyosó felső szintje azt a kamatszintet jelenti, amelyen az MNB hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak fedezet ellenében, az alja pedig az a kamatszint, amely mellett a jegybank betéteket hajlandó befogadni a bankoktól. A Portfolio cikke szerint a piaci kamatok jóval a folyosó felső szintjét képező kamatszint alatt mozognak, így a folyosó ilyen szűkítése még nem jelent igazán monetáris lazítást, inkább egy jelzés a piac számára, hogy a jegybank nyitott a lazításra. Virág Barnabás is arról beszélt az interjúban, hogy a 18 százalékos irányadó kamat csökkentése majd csak a következő kamatdöntő ülésen kerülhet szóba.