Gulyás szerint háborúpárti, aki szerint a háborúnak addig kell tartania, amíg visszaáll a nemzetközi jog által meghúzott orosz-ukrán határ

POLITIKA
2023 április 20., 09:03

Egészen érdekes gondolatmenetet osztott meg a kormányinfón Gulyás Gergely arról, hogy szerinte miért háborúpárti az amerikai nagykövetség Ruszkik, haza! plakátja.

Az RTL kérdezett rá a témára. A miniszter előbb azt mondta a követség plakátjairól, hogy "ez a kampány nagyon jó lett volna 1956 őszén vagy 1957-ben, csak elkéstek vele 66 évet körülbelül. Az akkor Magyarország függetlenségét szolgálta volna. Akkor érdekes módon Szuez és Eisenhower elnökválasztási kampánya fontosabb volt, mint a magyar szabadság. Ezt mi sajnáljuk".

Visszakérdezett az újságíró, hogy de mégis mitől háborúpárti a plakát, ha amellett áll ki, hogy egy - Magyarország által is agresszornak minősített ország - hadserege távozzon egy megtámadott ország területéről?

Gulyás erre azt mondta, hogy két álláspont van ma a háborúval kapcsolatosan. "Az egyik álláspont az, hogy le kell ülni tárgyalni, tűzszünetre van szükség és tárgyalni kell a feleknek. A tűzszünet ténye természetesen nem jelenti nemzetközi elismerését a jelenlegi frontvonalak által szabott határoknak, de azt jelenti, hogy az öldöklés megszűnik.

A másik álláspont pedig az, hogy a háború tartson addig, amíg pontosan ugyanazok a határvonalak lesznek, amelyeket a nemzetközi jog is az Oroszország és Ukrajna közötti határként rögzíti. Ha valaki emellett a második mellett áll ki, akkor az hónapokig vagy évekig a háború mellett áll ki".