Pentagon-iratok: A Wagner-csoport Kínától kért fegyvert, de nem kapott

háború
2023 április 20., 14:02

Egy kiszivárgott Pentagon-akta szerint év elején Kínától próbált fegyvert szerezni a Wagner-csoport - sikertelenül. A megszellőztetett dokumentumok szerint a Putyin szakácsaként is emlegetett Jevgenyij Prigozsin által irányított, nem hivatalos zsoldoshadsereg képviselői lőszert és felszerelést akartak beszerezni Kínából, bízva abban, hogy nyitottak lesznek az oroszok felfegyverzésére,

de a szervezet még csak tesztelésre sem kapott semmit. Az Egyesült Államok korábban nyilvánosan állította, hogy Kína támogatná Oroszországot a fegyver- és rakétakészletek pótlásával, de bizonyíték nincs arra, hogy ez valóban megtörtént volna.

Hszi Csin-ping kínai elnök múlt havi moszkvai látogatásán kiemelt szereplők voltak az orosz hadsereg tisztségviselői. A találkozó miatt nyugati politikusok aggodalmukat fejezték ki: szerintük Kína - azután, hogy gazdasági mentőövet adott Oroszországnak a nyugati szankciók átvészelésére - egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közvetlenül is segítse Oroszország háborús erőfeszítéseit.

(via FT)