Pozitív változásokat hozott a beruházás a Fertő tó élővilágában Csepreghy Nándor szerint

környezetpusztítás
2023 április 21., 11:49

„[A] Fertő Part beruházás minden szükséges környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi engedéllyel rendelkezik, a projektet a kezdetektől fogva szigorú ökológiai biomonitoring kíséri, a többéves adatok alapján pedig elmondható, hogy a fejlesztés pozitív változásokat hozott a terület élővilágában” - ezt a választ kapta Csepreghy Nándor miniszterhelyettestől Szabó Rebeka párbeszédes képviselő erre az írásbeli kérdésére: „Befolyásolják a klímaválság hatásai a kormány Fertő tavi terveit?”.

A Mérce vette észre, hogy erről a válaszról posztolt Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője, aki elejétől fogva küzd a beruházás ellen.

Hattyúk a Fertő tóban
photo_camera Hattyúk a Fertő tóban Fotó: Tóth András

A beruházás ellen tiltakozott már a Greenpeace, például akkor, amikor az aktivistái eltorlaszolták a part felé vezető utat. De tiltakozásukat fejezték ki Európai Uniós szervek, illetve az UNESCO és a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is a „túlzó és a helyhez méltatlan” beruházás leállítását kérte.

A bíróság visszavonta a beruházás engedélyét, az építkezést nyáron leállították, de nem a környezetvédelmi aggályok miatt.

A beruházás ellen tavaly Sopronban tüntettek, ahol megjelent Pumped Gabo is, majd a tóparton, kameránk előtt meztelenre vetkőzött.