Orbán elmélyítené a hadiipari együttműködést Szerbiával

külföld
2023 április 22., 09:31

Orbán Viktor új szintre emelné, egyben elmélyítené Magyarország és Szerbia hadiipari együttműködését, tudhattuk meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóelhárítófőnökének tájékoztatásából a miniszterelnök és honvédelmi minisztere szombati szerbiai látogatása után.

Orbán Viktor (b) és Aleksandar Vučić (j) Belgrádban, ahol 2023. április 22-én munkareggelin vettek részt.
photo_camera Orbán Viktor (b) és Aleksandar Vučić (j) Belgrádban, ahol 2023. április 22-én munkareggelin vettek részt. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szombaton munkareggelin vett részt Aleksandar Vučić szerb államfővel, majd még ma megtekintenek egy hadi bemutatót is, bár a korábban díszelgőként szolgált Szalay-Bobrovniczky inkább díszszemlékben jártas.

A kormányfőt és honvédelmi miniszterét Palkovics László is elkísérte, aki korábbi miniszteri posztjáról csak az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatóságáig bukott. A tárgyalásokon így áttekintették a két ország katonai együttműködésének lehetőségeit, és megállapították, hogy a következő években "megnyílik az út a haditechnikai és haderőfejlesztési kooperáció új szintre emeléséig.

Magyarország szomszédai közül amúgy a semleges Ausztria mellett egyedül Szerbia nem tagja vagy nem törekszik tagságra a NATO-ban, amelynek Magyarország a része. (Via MTI)