Az MCC és a Nézőpont Intézet ifjúságkutató intézete szerint a 15-29 évesek kétharmada szigorítaná a droghasználatot

drog
2023 április 24., 13:02

A 15-29 éves magyarországi fiatalok komoly nemzedéki problémának tartják a kábítószerek elterjedését, ezért ha a szabályozás szigorítása vagy enyhítése lenne a kérdés, kétharmaduk a szigorítás pártján állna – derült ki az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából, amiről az MTI számolt be.

Az Ifjúságkutató Intézetet a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium a Fidesz-közeli Nézőpont Intézettel együttműködésben hozta létre 2021-ben.

Azt írták, hogy az intézet év elején publikált jelentéséből, amit ezer 15-29 éves magyar állampolgár személyes megkérdezésével készítettek, kiderült, hogy a nemzedéki problématérkép ötödik legjelentősebb eleme a drogok, kábítószerek és az alkohol elterjedése volt.

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója közölte: a felmérésben azt vizsgálták, mit gondolnak a fiatalok, manapság mennyire lehet egyszerűen hozzájutni valamilyen kábítószerhez.

A megkérdezettek 13 százaléka szerint nagyon könnyű, további 31 százalék szerint pedig könnyű lenne drogot szerezni, ha akarna. Ugyanerre a kérdésre 2016-ban még 13 százalék válaszolta azt, hogy nagyon könnyen és további 23 százalék, hogy inkább könnyen hozzá tudna jutni valamilyen kábítószerhez. Jellemzően a 20-24 évesek azok, akik egyszerűbbnek ítélik meg a hozzáférés esélyét, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon élő fiatalok – mondta Székely.

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, Molnár István Jenő szerint a szigorítás támogatottsága azt jelzi, hogy a fiatalok az őket érintő megannyi szorongás (Covid, háború, gazdasági helyzet) ellenére sem a kábítószerekben látják a kiutat, illetve még kevésbé szeretnék azt mindenki számára elérhetővé tenni. Azt írták:

A felmérés alapján az látszik, mintha képesek lennének a fiatalok megtartani józanságukat a ma jellemző legalizációs és egyéb fogyasztásra ösztönző trendek „médiában történő folyamatos promotálása ellenére is”.

A kábítószerek törvényi szabályozásáról Székely Levente azt mondta, a friss adataik szerint „a fiatalok kétharmada szigorításpárti”. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Ön inkább szigorítaná vagy enyhítené a kábítószerekkel kapcsolatos törvényi szabályozást?”, 30 százalék válaszolt úgy, hogy jelentősen, további 38 százalék úgy, hogy inkább szigorítaná, ezzel szemben 21 százalék inkább, 4 százalék pedig jelentősen enyhítené a szabályozást.

A közlemény szerint a fiatalok meglehetősen határozottan foglaltak állást a kérdésben, csak százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Jointszépségverseny a Kutyapárt legalizációpárti tüntetésén április 20-án.
photo_camera Jointszépségverseny a Kutyapárt legalizációpárti tüntetésén április 20-án. Fotó: Bankó Gábor/444

Nem világos, miért szedték elő a több hónapos felmérést, mindenesetre pénteken volt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt marihuána legalizálásáért tartott, pár 100 fős demonstrációja.