Újra munkába állhatott a Breonna Taylort lelövő rendőr

jog
2023 április 24., 17:02

Új állása van a rendőrségnél annak az egykori louisville-i rendőrtisztnek, aki három évvel ezelőtt tizenhat lövéssel lőtte le a Black Lives Matter mozgalom egyik arcává vált Breonna Taylort. Myles Cosgrove-ot korábban a tiltakozások hatására elbocsájtották, de a jelvényét nem vették el - így Kentucky államban továbbra is vállalhat munkát a rendőrségnél. A férfi most a Carroll megyei seriff helyettese lesz.

Taylor esete a rendőri rasszizmus és erőszak jelképes ügyévé vált az Egyesült Államokban: a huszonhat éves, ápolónak tanuló fiatal fekete nőre kábítószert kereső, felfegyverzett rendőrök törtek rá éjjel, és intézkedés közben lelőtték. A házkutatásra azért kaptak bírói engedélyt, mert Taylor volt barátja - aki korábban használta is a nő lakását - kábítószerkereskedő volt. A rendőrök azt állították, hogy mielőtt betörték az ajtót, kopogtak és közölték, hogy ők a hatóság emberei - de a szemtanúk vallomásaiból ez nem egyértelmű.

photo_camera Fotó: SPENCER PLATT/AFP

Taylorral együtt a lakásban tartózkodott akkori barátja, Kenneth Walker is, aki nyilatkozatai szerint szintén nem hallotta, hogy a rendőrök azonosították volna magukat. Azt hitte, betörők támadják meg őket, ezért fegyvert rántott és lőni kezdett az engedéllyel tartott fegyverével. A rendőrök viszonozták a tüzet, a fegyvertelen nő ekkor halt meg.

Az ügy kirobbanása után a városban betiltották a kopogás nélküli házkutatásokat, és az egyik rendőr ellen vádat is emeltek - nem csak azért, mert erőszakot alkalmazott, hanem mert állítólag nem kapcsolta be a testkameráját.

(via AP)

Kiemelt videóink