Kínai cégé lett az egyik legnagyobb hazai naperőműpark

energia
2023 április 25., 16:55

Tulajdonost váltott az egyik legnagyobb magyarországi naperőműpark Inárcsnál: a német Greencells Group a kínai Shanghai Electric Power Co. tőzsdei energetikai vállalatnak adta el.

Az összesen 132 MW kapacitású napelempark jelenleg építés alatt áll, várhatóan idén novemberben kezdi meg a kereskedelmi üzemét. Az eladásról szóló közlemény szerint a park huszonöt évre államilag garantált betáplálási tarifát kap, vagyis ha túltermel, az el nem fogyasztott áramot visszajuttathatja a hálózatba, vagy meghatározott átvételi áron túladhat rajta. Az Átlátszó cikke arról szól, hogyan lehetnek a helyi gazdák a legnagyobb vesztesei a napelemparknak.

Eközben a háztartási napelemekre még legalább őszig átmeneti betáplálási korlátozás vonatkozik. A kormány az energiaválság csúcsán egyik pillanatról a másikra megtiltotta, hogy az újonnan fölszerelt napelemekkel vissza lehessen tölteni a megtermelt, de fel nem használt áramot a hálózatba - vagyis a napelemesek vagy felhasználják otthon, vagy elveszik. A döntést a cégek is értetlenkedve fogadták, de Csurgó Dénes ebben a cikkben megpróbált mindent összefoglalni a napelemek újraszabályozásáról.

(via Portfolio)