„Külföldi ügynöki tevékenység" miatt csomagolnia kell Oroszország legnagyobb emberi jogi intézetének

emberi jogok
2023 április 25., 16:21

Május elejével csomagolnia kell Oroszország legnagyobb demokráciapárti emberi jogi intézetének, a Szaharov Központnak, miután a moszkvai önkormányzat „külföldi ügynöki tevékenység" miatt kilakoltatta. Korábban bérleti díj nélkül biztosították a helyiséget az intézménynek, egy decemberi törvény azonban gyakorlatilag minden nemzetközi tevékenységet is végző vagy külföldről támogatott civil szervezetet betiltott Oroszországban.

A Nobel-békedíjas politikai aktivistáról és fizikusról elnevezett központ a civil tevékenységen túl Sztálin tisztogatásairól és a szovjet munkatáborokról is fontos dokumentációt őriz. Vjacseszlav Bahmin, a szervezet elnöke szerint jelenleg a legnagyobb feladatuk az iratok, könyvek, műtárgyak átmentése „a jobb időkre", bár „nem tudni, mikor jönnek el azok a jobb idők".

A háború kirobbanása óta Oroszországban átfogó cenzúratörvények uralkodnak, „történelemhamisításért" és a hadsereg „hiteltelenítéséért” is börtön jár. Tavaly decemberben a Szaharov Központot 5 millió rubel - 21 millió forint - pénzbírsággal sújtották a külföldi ügynökökről szóló törvény megsértése miatt, januárban pedig az amerikai székhelyű Szaharov Alapítványt tették a „nemkívánatos szervezetek” feketelistájára.

A központ kilakoltatásán túl az elmúlt években a Memorial, az Emberi Jogokért Mozgalom, a Nyílt Oroszország és a moszkvai Helsinki Bizottság is bezárni kényszerült - utóbbit januárban egyébként jogellenesnek minősítette az Amnesty International.

(via Reuters)