Erdogan több kampányeseményt is lemondott a gyomorrontása miatt

külföld
2023 április 26., 11:37

Recep Tayyip Erdogan török elnök minden szerdára tervezett programját lemondta a gyomorrontása miatt - írja az AFP hírügynökség. Erdogannak három kampányrendezvényen kellett volna megjelennie Anatóliában. De mint írta, orvosai tanácsára inkább pihen egy napot, és holnap folytatja a kampányt.

A török elnök már kedden rosszul volt, emiatt meg is kellett szakítani egy élő tévés interjút, amire másfél órás késéssel érkezett. Az interjú után a rosszullétet a sűrű kampányprogramjára fogta.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában 2023 március 16-án
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Nem is csoda, hogy keményen kampányol, hiszen az országot 20 éve vezető, egyre autoriterebb vezető élete legkeményebb választására készül, amire három hét múlva kerül sor. Törökország már egy ideje nagyon komoly gazdasági válsággal és rekord inflációval küzd, amit részben Erdogan gazdaságpolitikai önfejűsége okozott már azelőtt, hogy az egész világgazdaság recesszióba fordult volna. Erre jött még rá a tragikus török földrengés, amiben 50 ezer ember veszítette életét, és aminek pusztításához a kormány mulasztásai is hozzájárultak.

A török ellenzék hat pártja együtt indul, elnökjelöltjük pedig a balközép Köztársasági Néppárt elnöke, Kemal Kilicdaroglu, aki a közvélemény-kutatások szerint vezet. A 74 éves politikus célja, hogy az Erdogan-féle elnöki túlhatalommal szemben visszatérjen a valódi parlamentáris rendszerhez. Kilicdaroglu kedden elsők között kívánt a Twitteren jó egészséget és gyors felépülést gyengélkedő ellenfelének.