Mégis lehet BKK-bérlettel hajózni Budapesten májustól

közlekedés
2023 április 26., 17:48

A 2020 óta tartó hároméves kihagyás után újra indít menetrend szerinti hajójáratot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Májustól a budapesti körjárat keddtől vasárnapig 11 és 19 óra között, kétóránkénti indulással jár. A hajók a Vigadó téri állomásról indulva megállnak az Akadémia kikötőnél, majd a Margitsziget budai oldalánál elhaladva, a Batthyány teret érintve mennek a Nemzeti Színházig, ott megfordulva visszatérnek a Vigadó térhez.

A havi vagy annál hosszabb időtartamú BKK-bérletekkel az utazás ingyenes, a jegyek egyébként 1500 forintba kerülnek majd.

A BKK közleménye szerint mivel a budapesti körjárat nem közszolgáltatás, így a kedvezmények nem érvényesek, tehát a 14 éven aluliak vagy a 65 évnél idősebbek díjmentessége sem. Viszont a jegyek napijegyek, érvényességük napján akár többször is lehet utazni.

A Lánchíd nevű hajó halad a Duna fővárosi szakaszán északi irányban, a Margit híd alatt.
photo_camera A Lánchíd nevű hajó a Margit híd alatt 2012-ben Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az újságok április elején még arról írtak, hogy nincs pénz az üzemeltetésre, ezért idén sem futnak ki a BKK hajói a Dunára. A főváros 2020-ban a koronavírusra, később a kormányzati elvonásokra hivatkozva döntött átmeneti szüneteltetésről.

Utolsó működő évükben, 2019-ben alig 50 millió forint bevételt termeltek a kishajók, ami az üzemeltetés harmadát sem fedezte. A fővárosi önkormányzat április elején még nem adott választ arra a kérdésre, hogy tervezik-e a jövőben a kis hajós tömegközlekedés újraindítását. (via MTI)